Reducerea legala a programului saptamanal de lucru

HG 500/2011Codul munciiRevisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avand in vedere modificarile aduse HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor prin HG 1105/2011, Inspectia Muncii a publicat in data de 6 decembrie 2011 o versiune actualizata a aplicatiei informatice ReviSal pentru infiintarea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor.

Una dintre modificarile importante aduse programului informatic este cea privind actualizarea nomenclatorului privind temeiurile de incetare si suspendare ale contractelor individuale de munca.

Diferit de vechea versiune, versiunea actualizata a aplicatiei informatice ReviSal adauga la temeiurile de suspendare ale contractului individual de munca art. 52 alin. (3), temei de suspendare prevazut alaturi de art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii , republicat.

Art. 52 alin. (3) din Codul muncii , republicat, prevede ca in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Legea face referire in mod expres la reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, nu la reducerea duratei de munca saptamanale.

Asadar, angajatorul are dreptul in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare sa elimine o zi de lucru din durata saptamanala de lucru a salariatilor. Aceasta zi reprezinta o zi libera neplatita intrucat salariatii nu presteaza activitate, iar angajatorul nu plateste drepturile salariale.

De altfel legiuitorul a prevazut aceasta masura temporara de reducere a saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile in Capitolul IV din Titlul II din Codul muncii , republicat, referitor la suspendarea contractului individual de munca si nu in Capitolul III ce reglementeaza modificarea contractului individual de munca.

Fata de aceste considerente apreciez ca zilele reduse din programul normal de lucru al salariatului vor aparea in registrul de evidenta a salariatilor ca zile suspendate, asa incat masura reducerii temporare a activitatii prin reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile nu se poate aplica decat astfel cum prevede Codul muncii , respectiv cu eliminarea unei zile lucru din durata saptamanala de lucru a salariatilor si nu prin reducerea programului la cate 6 ore de lucru in fiecare dintre cele 5 zile de lucru ale saptamanii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 500/2011Codul munciiRevisal

Data aparitiei: 05 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reducerea legala a programului saptamanal de lucru Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]