Impozit si contributii aplicabile contractului de tranzactie

codul munciicontract de tranzactiesalarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:
Unei angajate a unei societati i-au fost incetate raporturile de munca, teoretic in perioada de proba (art. 31 alin. (3)), facandu-se insa o eroare la calculul perioadei de proba: persoana nu se afla in perioada de proba la momentul desfacerii contractului de munca.

Angajata a contestat in instanta decizia de incetare a raporturilor de munca. Data fiind eroarea angajatorului, eroare de care este constient, acesta a incheiat o intelegere cu fosta angajata, un asa-zis "contract de tranzactie", prin care i se acorda fostei angajate o suma de bani (reprezentand salarii si onorariu avocat), aceasta obligandu-se sa renunte la judecarea contestatiei.

Suma de bani pe care fosta angajata a primit-o trebuie impozitata si supusa calculului de contributii la bugetul statului? Trebuie facute state rectificative? La care luni sa se refere rectificarea statelor?

Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 80 din Codul muncii, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul. La solicitarea salariatului, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere. In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.

In situatia in care, ca urmare a solicitarii salariatului, instanta de judecata dispune reintegrarea salariatului in functia detinuta anterior se pune problema rectificarii statelor de salarii pentru perioada cuprinsa intre data concedierii si data reintegrarii salariatului.

In situatia expusa, nu se pune problema unei reintegrari ca urmare a anularii deciziei de incetare a raporturilor de munca de catre instanta de judecata. Prin urmare, nu exista temei pentru rectificarea statelor de salarii.

Reintegrarea efectiva in munca, daca salariatul a solicitat acest lucru, reprezinta consecinta anularii deciziei de concedire.

In situatia expusa, decizia prin care angajatorul a dispus incetarea raporturilor de munca este in vigoare, intrucat nu a fost anulata de instanta de judecata. Prin urmare, nu se justifica plata drepturilor salariale dupa data incetarii raporturilor de munca cata vreme decizia de incetare a raporturilor de munca a ramas in vigoare.

In situatia in care partile incheie o tranzactie in cursul judecatii, se solicita instantei de judecata sa pronunte o hotarare judecatoreasca care sa consfinteasca invoiala lor, in temeiul art. 271 – 273 din Codul de procedura civila.

Astfel, conform art. 271 din Codul de procedura civila, partile se pot infatisa oricand in cursul judecatii, chiar fara sa fi fost citate, pentru a cere sa se dea hotarare care sa consfinteasca invoiala lor. Daca partile se infatiseaza la ziua fixata pentru judecata, cererea pentru darea hotararii va putea fi primita, chiar de un singur judecator, urmand ca hotararea sa fie data de instanta in sedinta. Daca ele se infatiseaza intr-o alta zi, instanta va da hotararea in camera de consiliu.

Daca se proceda astfel, hotararea judecatoreasca era actul ce statea la baza obligatiei angajatorului de efectua plata sumelor de bani catre salariata.

Intrucat nu s-a procedat in conformitate cu prevederile legale, este dificila incadrarea sumelor de bani pe care societatea s-a obligat sa le plateasca salariatei.

Intrucat in conventie s-a precizat ca suma de bani reprezinta „salariu”, apreciem ca aceasta suma trebuie supusa reglementarilor legale pivind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate pentru veniturile salariale.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciicontract de tranzactiesalarii

Data aparitiei: 04 Aprilie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Impozit si contributii aplicabile contractului de tranzactie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]