Determinarea impozitului pe salarii in afara functiei de baza

Determinarea impozitului pe salariiimpozit pe salariiimpozitare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In cazul salariilor in afara functiei de baza, pentru a determina venitul impozabil si impozitul lunar pe veniturile din salarii se va proceda in felul urmator:

Din venitul brut reprezentand venituri din salarii realizate de angajati altele decat cele de la functia de baza se scad toate contributiile obligatorii datorate.

Contributii individuale obligatorii sunt:
contributia la asigurarile sociale;
contributia la asigurarile sociale de sanatate;
contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj.

Rezultatul reprezinta venitul net.

In aceste situatii nu se acorda deduceri personale, venitul net identificandu-se cu baza de calcul a impozitului lunar pe veniturile din salarii.

Impozitul lunar se determina pe fiecare loc de realizare a acestuia prin aplicarea cotei de 16% asupra acestei baze de calcul.

Platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor cu retinere la sursa nu  mai au obligatia de intocmire a fiselor fiscale incepand cu veniturile din salarii aferente anului 2012.

Conform art. 59 alin. (2) din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat  prin punctul 26 din OUG nr. 30/2011, platitorul de venituri este obligat sa elibereze contribuabilului, la cererea acestuia, un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut. Documentul eliberat contribuabilului, la cererea acestuia, nu reprezinta un formular tipizat.

Astfel, din luna februarie a anului 2013, nu se mai intocmesc si nu se mai depun fise fiscale.

La cererea salariatului, angajatorul are obligatia sa ii elibereze un document care trebuie sa cuprinda cel putin informatii privind:
- datele de identificare ale contribuabilului;
- venitul realizat in cursul anului;
- deducerile personale acordate;
- impozitul calculat si retinut.

Documentul nu reprezinta un formular tipizat.

Prin urmare, forma documentului se stabileste de angajator dar va cuprinde cel putin informatiile anterior mentionate.

Documentul se elibereaza la cererea salariatului spre deosebire de fisele fiscale, inscrisuri pe care angajatorul avea obligatia sa le comunice indiferent daca salariatul le solicita sau nu.

Totodata, incepand cu anul 2013, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente anului 2012, angajatorii au obligatia de a completa si depune formularul 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit" cod 14.13.01.13/I.

In concluzie, fisa fiscala este inlocuita de doua documente:

- un document care are un model standard – formularul 205;
- un document a carui forma si continut sunt la latitudinea angajatorului dar pentru care se reglementeaza un minim de informatii.
Acesta se va elibera, la cerere, salariatiilor.




NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Determinarea impozitului pe salariiimpozit pe salariiimpozitare

Data aparitiei: 12 Noiembrie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Determinarea impozitului pe salarii in afara functiei de baza Nota: 3.33 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]