Ce rol joaca dialogul social bipartit in negocierea contractelor de munca

dialogul social bipartitcontracte de muncanegociere contracte colective
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Dialogul social bipartit (sindicate, patronate) se regaseste preponderent in procesul de negociere si incheiere a contractelor colective de munca. In Romania, contractele colective de munca se incheie la nivel national, sectorial (ramuri si grupuri de unitati) si unitati economice (la cele cu peste 21 de angajati). La negocieri participa organizatiile sindicale si patronale reprezentative la nivel national, de ramura sau unitate.

Datorita principiului de aplicare "erga omnes", negocierea si incheierea contractelor colective de munca au o importanta deosebita. Negocierea acestora este reglementata de Legea nr. 130/1996 care precizeaza continutul, procedura si aplicabilitatea contractului colectiv de munca, precum si criteriile de reprezentativitate pentru partenerii sociali.

O alta forma a dialogului social bipartit este cea referitoare la solutionarea conflictelor colective de munca reglementata prin Legea nr. 168/1999 - privind solutionarea conflictelor de munca, care prevede procedurile de solutionare a conflictelor de drepturi sau de interese (conciliere, mediere, arbitraj sau greva).

Ca prioritati ale dialogului social bipartit mentionam cresterea gradului de acoperire a contractelor colective de munca la nivel sectorial si cresterea capacitatii partenerilor sociali in procesul de negociere colectiva si implementare a acquis-ului comunitar. in acest sens, se deruleaza diverse programe de pregatire a partenerilor sociali dintre care mentionam Programul PHARE "Promovarea dialogului social autonom" derulat in parteneriat cu Germania.
 
Ca o concluzie, apreciem ca perspectivele dezvoltarii dialogului social bipartit bazate pe cresterea capacitatii partenerilor sociali vor genera implicarea accentuata a acestora in rezolvarea problemelor cu caracter economic si social si vor genera noi forme de parteneriat benefice pentru asigurarea unui climat de pace si stabilitate sociala.

Sursa: Ministerul Muncii

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dialogul social bipartitcontracte de muncanegociere contracte colective

Data aparitiei: 20 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce rol joaca dialogul social bipartit in negocierea contractelor de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]