Noile coduri ar putea fi aplicate abia in 3 ani

aplicare codurinoul cod civilcod procedura fiscala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Studiile de impact cu privire la noile coduri, publicate pe site-ul Ministerului Justitiei, arata ca in lipsa suplimentarii si ocuparii efective a schemelor de personal, precum si fara o finantare suplimentara a sistemului juridic si in absenta unui plus de suport logistic, este imposibila intrarea in vigoare a Noului Cod civil, Noului Cod de procedura civila, Noului Cod penal si Noului Cod de procedura penala. Un argument in acest sens il reprezinta faptul ca numai pentru recrutarea magistratilor si grefierilor necesari in primul an de aplicare a noilor coduri e nevoie de o perioada de minim trei ani.
 
Efectele noilor coduri
 
Concluzie studiu: efectul noilor coduri se va resimti in special in primii doi ani care reprezinta perioada de tranzitie, influenta lor disparand in cel de al treilea an.
 
Observatie 1: Evident, in primii doi ani sistemul va fi supus unei presiuni majorate, ceea ce presupune o satisfacere certa a necesarului uman si financiar mai ales in acesti doi ani. Aceasta cu atat mai mult cu cat magistratii se vor confrunta in acesti doi ani cu aplicarea simultana a codurilor vechi si a celor noi, ceea ce presupune un efort intelectual suplimentar al aceluiasi personal. Toate in conditiile unei cresteri de la an la an al numarului de dosare inregistrate pe rolul instantelor judecatoresti.
 
Observatie 2: Studiile nu analizeaza timpul necesar cu studierea, invatare si aprofundarea noilor notiuni din noile coduri. De asemenea, nu analizeaza necesitatile financiare ale formarii magistratilor (dar analizeaza impactul financiar pentru formarea personalului de probatiune). Este evident ca formarea cu privire la noile coduri trebuie facuta de catre magistrati in paralel cu activitatea de solutionare a dosarelor pe care le au spre instrumentare. Or, in conditiile unei supraincarcari acute a sistemului, timpul care poate fi alocat formarii este extrem de redus. De aceea, perioada vacantei judecatoresti poate fi un timp ce ar putea fi folosit de judecatori pentru parcurgerea noilor coduri, prin urmare pare mai realist ca acestea sa intre in vigoare in perioada toamnei, intocmai cum s-a procedat si cu Noul Cod Civil.
 
Observatie 3: Legea de punere in aplicare a NCpciv inca nu a fost aprobata de Parlament. Aceasta modifica masiv Cpciv publicat in 2010. Evident, ulterior e nevoie de republicarea codului in Monitorul Oficial. Regulamentul de ordine interioara a isntantelor trebuie apoi modificat masiv, potrivit noului circuit al dosarelor. Pentru comparatie, NCC a fost aplicabil la 4 luni de la republicare, insa nu a presupus chestiuni organizatorice de mare importanta in instante. E imposibil ca in urmatoarele 2 luni sa aiba loc aceste activitati. in plus, dispozitiile din NCpciv nu au fost aduse inca la cunostinta populatiei, neexistand initiata vreo  dezbatere publica pe marginea noilor reglementari.
 
Concluzie studiu: Cu privire la Noul Cod Civil, sfera de atributii a instantei de tutela este neclara. Preluarea atributiilor de catre aceasta instanta de la autoritatea tutelara trebuie amanata pana la constituirea de sectii sau complete specializate la nivelul tuturor instantelor. Activitatea acestor structuri trebuie monitorizata pentru a se decide cu privire la formula de organizare a instantelor de tutela.
 
Observatie: NCC a intrat in vigoare la 1 oct.2011, iar recomandarea de amanare a fost facuta publica pe 13 ian. 2012. Nici pana in prezent nu se cunoaste cum vor fi organizate instantele de tutela - ca sectii, complete sau instante de sine statatoare - care implica modificarea Legii 304/2004 ce nu poate avea loc pana in iunie 2012.

Sursa: costelgilca.ro

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
aplicare codurinoul cod civilcod procedura fiscala

Data aparitiei: 16 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noile coduri ar putea fi aplicate abia in 3 ani Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]