Stimulente ilegale sau semi-legale: reduceri, team-building, etc.

Codului fiscalStimulente ilegalereducerigratuitavantaj in natura
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal mentioneaza limpede ca avantajele in bani pot fi sumele primite pentru procurarea de bunuri si servicii, precum si sumele acordate pentru distractii sau recreere.

In acest context, diferenta dintre stimulentele legale si cele acordate ilegal consta in... ingeniozitatea evidentierii lor in contabilitate, in clauzele contractuale, in aplicarea acestora etc.

Exemplu pentru un spatiu de locuit oferit salariatului:
a) avantaj in natura oferit gratuit in mod legal – daca este locuinta de serviciu
b) avantaj in natura gratuit, dar impozitat legal – daca nu este locuinta de serviciu (se impoziteaza, asa cum am aratat, pe baza tarifelor aprobate la nivel national)
c) avantaj in natura, platit, dar mai putin decat prevad normele legale pentru cazul b) de mai sus – perfect legal
d) locuinta ocupata de 4 camere + teren de 500 mp, pentru care se face contract pentru ocuparea a doua camere si 200mp teren – avantaj care nu e impozitat in mod ilegal sau... sau spunem „semilegal”, cata vreme Finantele nu au cum sa dovedeasca spatiul utilizat in mod real.

Un alt exemplu: o societate de montaj instalatii monteaza salariatului propriu o instalatie pentru locuinta acestuia. Tariful orar este la 75% fata de tariful normal. Pentru ca restul de 25% sa nu fie considerat avantaj in natura, firma factureaza salariatului, in loc de 16 ore la tarif de 75%, numai 12 ore, la tarif intreg... salariatul primeste asadar avantajul in natura, care insa nu e evidentiat nicaieri in acte si, deci, nu e impozitat.

La fel cum nu e impozitat (deoarece „nu exista”) nici urmatorul fapt: o companie are mai multe activitati, printre care si o sala de fitness. Salariatii de la alta activitate (de la vanzari portelan, spre exemplu), au dreptul, tacit, de a folosi sala de fitness, de zece ori pe luna fiecare, evidenta fiind tinuta intr-un caiet. Un astfel de avantaj incrucisat, neimpozitat, este greu de demonstrat... pana nu face cineva sesizare la Finante si nu depune dovezi despre aceasta.

Exact la fel se pune problema in cazul unor avantaje oferite de doua companii, fiecare salariatilor celeilalte: naveta gratis pe microbuzele firmei A pentru salariatii firmei B, la schimb cu reparatii auto gratuite la firma B pentru salariatii firmei A. În mod normal, chiar daca prestatiile s-ar compensa perfect (ipotetic), tot ar trebui inregistrate, deoarece pe de o parte sunt avantaje in natura care ar trebui impozitate, iar pe de alta parte, sunt venituri pentru cele doua societati care ar trebui de asemenea impozitate.

Tot la diferenta dintre legal si ilegal (cu stationare in semilegal, sa spunem) este situatia team-bulding-urilor. Ne aducem aminte despre conditiile necesare pentru ca formarea profesionala sa fie considerata avantaj neimpozabil la salariat si deductibil la angajator. Asa fiind, daca “formarea” pe care o organizati nu se incadreaza in conditiile de forma si, separat, in conditiile de obiectiv mentionate mai sus… nu incercati sa le considerati cheltuieli de formare profesionala.

Este cazul – spinos – al team-building-urilor, manifestari care reunesc intr-o locatie membrii aceleiasi echipe, pentru relaxare, activitati comune, cu scopul de a intari coeziunea echipei. E adevarat ca aceasta aduce un “plus” de productivitate (ca doar nu degeaba sunt la moda teambuilding-urile…) dar… daca nu cuprind activitati care pot fi incadrate in criteriile pe care le-am analizat, activitatea poate fi trecuta pe cheltuieli de protocol (cu deductibilitatea limitata aferenta). Desigur, exista posibilitatea ca un angajator sa organizeze un curs de perfectionare (spre exemplu, o banca, dimineata instruieste pe salariatii de la Credite, reuniti la un hotel, iar dupamasa organizeaza activitati distractive, specifice team-building-urilor) – si astfel putem discuta daca aceste activitati sunt sau nu “formare profesionala”. Cert e ca “hartia vorbeste”, ca peste tot la noi, deci justificarea formarii profesionale trebuie sa stea in picioare…

Dincolo de frontiera legalitatii stau, limpede, cheltuielile pe care le efectueaza salariatul si se deconteaza prin facturi emise pe numele angajatorului. E o practica pe care, daca o depisteaza Finantele, se ajunge direct in dosar penal de evaziune fiscala.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codului fiscalStimulente ilegalereducerigratuitavantaj in natura

Data aparitiei: 15 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Stimulente ilegale sau semi-legale: reduceri, team-building, etc. Nota: 3 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]