Prevenirea incendiilor in perioade cu temperaturi extreme

prevenirea incendiilortemperaturi extreme
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care sunt pericolele de incendiu specifice sezonului rece si cum pot fi prevenite

In perioada sezonului rece se pot produce incendii din cauza sistemelor si mijloacelor de incalzire utilizate in cladiri. Cateva dintre pericolele de incendiu datorate acestora sunt:

* Sobele metalice, in special cele cu combustibil lichid, prezinta pericol de incendiu datorita temperaturilor mari care se ating in timpul functionarii lor. In conditii normale de exploatare, acestea pot atinge temperaturi maxime de 450ºC la arzator, 380ºC la plita si 250ºC la peretii laterali.

* Scanteile si particulele aprinse ce ies pe cosurile de fum si care pot ajunge la o distanta de 25-30 m. Acestea sunt sursele care genereaza cel mai frecvent incendii, daca acoperisurile caselor sunt combustibile sau prezinta depuneri de praf, funingine, rumegus si alte pulberi combustibile.

* Caldura sau scanteile care ies prin fisurile unui cos de fum deteriorat prin cutremure, vibratii, alunecari de tren etc. sau datorita vechimii imobilului constituie surse de aprindere, daca in zona lor exista elemente de constructie sau structuri din lemn (grinzi, barne, suport acoperis etc.).

* Burlanele metalice pot constitui surse de initiere a incendiilor in urmatoarele situatii:
- prin contactul direct al peretilor acestora cu temperatura ridicata, cu materialele combustibile ale constructiilor sau cu dotarile interioare;
- prin disiparea caldurii, a gazelor de ardere sau a flacarilor in cazul imbinarilor insuficiente datorate desfacerii legaturilor acestora prin incalzire si dilatare;
- prin gaurile sau prin fisurile din corpul burlanului, provocate de exploatarea indelungata a acestuia sau datorita corodarii.

* Aparatele electrice de incalzit cu element incalzitor in cuva de ulei pot constitui sursa de aprindere, deoarece in functionarea fara termostat temperatura peretilor cuvei poate atinge 150ºC, fata de maximum 75ºC, cand acestea functioneaza cu termostat.

* Resourile constituie o sursa frecventa de aprindere prin plasarea lor necorespunzatoare sub birouri, rafturi, tejghele, unde probabilitatea de a intra in contact cu materiale combustibile, precum textile, hartie, lemn etc., este foarte mare.

* Resourile improvizate si artizanale prezinta risc deosebit datorita puterii mari a acestora si a deficientelor pe circuitele de alimentare, aspecte care conduc la suprasolicitarea instalatiei electrice la care sunt racordate (conductori, prize, stechere etc.).

* Efectele sezonului rece, precum inghetul si depunerile de zapada, pot influenta in sens negativ si operatiunile de interventie la stingerea incendiilor prin reducerea posibilitatilor de folosire a surselor de alimentare cu apa, de acces la locul incendiului si, mai ales, a vitezei de deplasare a autospecialelor.

In calitate de administrator al unui operator economic sau de conducator al unei institutii aveti obligatia ca inainte de inceperea sezonului rece sa luati urmatoarele masuri de prevenire a incendiilor:

a) Sa asigurati controlul instalatiilor si al sistemelor de incalzire existente, cum sunt sursele de caldura, conductele, corpurile si elementele de incalzire, sobele, cosurile si canalele de fum, si inlaturarea defectiunilor constatate, asigurandu-se functionarea lor la parametrii normati;

b) Sa asigurati protejarea contra inghetului a componentelor instalatiilor de stingere cu apa;

c) Sa asigurati uneltele si accesoriile pentru deszapezirea cailor de acces, de evacuare si de interventie.

SANCTIUNE
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 de lei la 1.000 de lei neexecutarea verificarii, repararii si curatarii periodice, cel putin o data pe an, a cosurilor pentru evacuarea fumului, precum si nerealizarea elementelor de izolare termica a acestora, potrivit art. 1, alin. 2., lit. i) din HG nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prevenirea incendiilortemperaturi extreme

Data aparitiei: 13 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Prevenirea incendiilor in perioade cu temperaturi extreme Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]