Beneficii flexibile pentru angajati

beneficiimotivarebeneficii flexibile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daca doriti ca beneficiile pe care le acordati sa aiba efecte pozitive asupra motivarii salariatilor dvs. si asupra sa tisfactiei lor pe post, ele trebuie sa fie cele preferate de salariati.

Nu porniti de la premisa ca dvs. stiti cel mai bine ce bene ficii doresc angajatii!

Forta de munca este departe de a fi omogena. Factori precum sexul, varsta, starea civila, marimea familiei sau postul detinut influenteaza in mare proportie preferintele angajatilor in ceea ce priveste beneficiile.
Aceste diferente impun introducerea unor pachete flexibile de beneficii, astfel incat fiecare angajat sa poata alege, dintr-o gama mai larga de beneficii, pe acelea care ii convin cel mai mult in raport cu stilul de viata si cu nevoile proprii.

Un astfel de program include cateva beneficii de baza (cele cerute de legislatie), la care se adauga un set de alte beneficii, angajatii putand alege un anumit numar dintre ele.

Avantajele beneficiilor flexibile:
- forteaza angajatii sa se gandeasca la beneficiile dintre care au de ales, deci sa devina constienti de avantajele oferite de organizatie;
- reduc, in general, costul total al beneficiilor suportat de organizatie;
- sunt concepute astfel incat toti angajatii sa poata fi multumiti.

Acest sistem de acordare a beneficiilor impune un efort administrativ ridicat, cerut de formularea si comunicarea beneficiilor, precum si de inregistrarea tuturor preferintelor si de satisfacerea lor.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
beneficiimotivarebeneficii flexibile

Data aparitiei: 12 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Beneficii flexibile pentru angajati Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]