Dezbatere: Exista limita de timp pentru formarea profesionala? In plus, ce obligatii are societatea?

Codul munciiformarea profesionalacheltuieli
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ne-a parvenit un caz mai putin obisnuit in care unui angajat ii este platita formarea profesionala pe o perioada de patru ani. Cursurile care se tin in alta tara reprezinta astfel cheltuieli pentru societatea angajatoare.

Se precizeaza ca exista un act aditional la contractul individual de munca incheiat intre angajat si societate referitor la respectiva formare profesionala.

In consecinta, vom stabili cu aceasta ocazie daca exista o limita de timp pentru formarea profesionala si ce obligatii are societatea in ceea ce priveste deducerea cheltuielilor efectuate cu plata cursurilor mentionate.

 

Raspuns:

Reglementand obligatia angajatorului de a asigura formarea profesionala a salariatilor, art. 194 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:


 

- cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;

- cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.

 

Alin. (2) al art. 196 stabileste ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
 

Asadar, durata formarii profesionale se stabileste de angajator si salariat prin actul aditional la contractul individual de munca, Codul muncii nestabilind limite in ceea ce priveste aceasta durata.

In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielilor cu formarea profesionala a salariatilor, in conformitate cu art. 21 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile, cheltuielile pentru formare si perfectionare profesionala a personalului angajat.
 

In completarea acestei prevederi, articolul 34 din OUG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca societatile comerciale, companiile si societatile nationale, unitatile cooperatiste, regiile autonome si alte institutii pot efectua cheltuieli pentru formare profesionala a salariatilor, cheltuieli care se deduc, dupa caz, din impozitul pe profit sau din impozitul pe venit.
 

Art. 4 alin. (1) din aceeasi ordonanta stabileste ca, formarea profesionala a adultilor cuprinde formarea profesionala initiala si formarea profesionala continua organizate prin alte forme decat cele specifice sistemului national de invatamant.
 

Totodata, art. 192 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca formarea profesionala a salariatilor are urmatoarele obiective principale:
 

- adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca;

- obtinerea unei calificari profesionale;

- actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca si perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza;

- reconversia profesionala determinata de restructurari socio-economice;

- dobandirea unor cunostinte avansate, a unor metode si procedee moderne, necesare pentru realizarea activitatilor profesionale;

- prevenirea riscului somajului;

- promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale.
 

Din aceasta perspectiva, apreciem ca aceste cheltuieli cu formarea profesionala organizata prin forme specifice sistemului national de invatamant si care nu se incadreaza in obiectivele stabilite la art. 192 alin. (1), cum este si cazul taxelor de facultate nu se incadreaza in categoria cheltuielilor prevazute la art. 21 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal deductibile la determinarea profitului impozabil.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiformarea profesionalacheltuieli

Data aparitiei: 07 Martie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Dezbatere: Exista limita de timp pentru formarea profesionala? In plus, ce obligatii are societatea? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]