Important: drepturile prevazute de OUG 111

OUG 111/2010concediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Drepturile prevazute de OUG 111/2010 se pot acorda numai persoanelor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii generice:
a) sunt cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi;
b) au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care se solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

In vederea asigurarii participarii ambilor parinti/adoptatori/tutori/persoane care au primit copilul in plasament la cresterea si ingrijirea copilului, incepand cu data de 1 martie 2012, dreptul la concediu crestere copil se acorda in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere copil este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

In ceea ce ne priveste, nu consideram aceasta reglementare ca fiind oportuna. De regula, mama copilului este cea care solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, avand in vedere rolul sau deosebit in perioada primilor ani din viata copilului, iar o inlocuire brusca a acesteia cu tatal copilului ar genera cel putin probleme organizatorice.

Pe de alta parte, nu poate fi neglijata situatia veniturilor impozabile realizate de parintii copilului in ultimele 12 luni anterioare nasterii acestuia, in functie de care se calculeaza cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Astfel, parintele care a realizat venituri impozabile mici, completate eventual cu perioade asimilate necontributive, va beneficia de o indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum deosebit de mic, ce poate genera chiar probleme existentiale.

In privinta asigurarii participarii ambilor parinti la cresterea copilului, consideram ca reglementarile normative initiale ar fi fost suficiente, oferind urmatoarele variante:
- drepturile prevazute de OUG 111/2010 pot fi solicitate optional, de oricare dintre parintii copilului, daca acestia indeplinesc cerinta stagiului de cotizare;
- in situatiile de suspendare a drepturilor prevazute de OUG 111/2010 (exemplu: parintele beneficiar este decazut din drepturile parintesti, executa o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 30 de zile etc.), aceste drepturi pot fi solicitate de celalalt parinte, daca indeplineste cerinta stagiului de cotizare;
- daca intervine decesul parintelui care indeplinea conditiile pentru a beneficia de drepturile prevazute de OUG 111/2010, iar parintrele supravietuitor nu indeplineste conditiile in acest sens, acesta va avea dreptul sa beneficieze, la cerere, de drepturile parintelui decedat.

Daca celalalt parinte nu solicita concediu crestere copil, durata concediului va fi mai mica cu o luna.
Persoanelor singure nu li se aplica noile dispozitii legale.

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 111/2010concediu crestere copil

Data aparitiei: 27 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Important: drepturile prevazute de OUG 111 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]