Important: drepturile prevazute de OUG 111

OUG 111/2010concediu crestere copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Drepturile prevazute de OUG 111/2010 se pot acorda numai persoanelor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii generice:
a) sunt cetateni romani, cetateni straini sau apatrizi;
b) au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuiesc in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care se solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

In vederea asigurarii participarii ambilor parinti/adoptatori/tutori/persoane care au primit copilul in plasament la cresterea si ingrijirea copilului, incepand cu data de 1 martie 2012, dreptul la concediu crestere copil se acorda in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere copil este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

In ceea ce ne priveste, nu consideram aceasta reglementare ca fiind oportuna. De regula, mama copilului este cea care solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, avand in vedere rolul sau deosebit in perioada primilor ani din viata copilului, iar o inlocuire brusca a acesteia cu tatal copilului ar genera cel putin probleme organizatorice.

Pe de alta parte, nu poate fi neglijata situatia veniturilor impozabile realizate de parintii copilului in ultimele 12 luni anterioare nasterii acestuia, in functie de care se calculeaza cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Astfel, parintele care a realizat venituri impozabile mici, completate eventual cu perioade asimilate necontributive, va beneficia de o indemnizatie pentru cresterea copilului in cuantum deosebit de mic, ce poate genera chiar probleme existentiale.

In privinta asigurarii participarii ambilor parinti la cresterea copilului, consideram ca reglementarile normative initiale ar fi fost suficiente, oferind urmatoarele variante:
- drepturile prevazute de OUG 111/2010 pot fi solicitate optional, de oricare dintre parintii copilului, daca acestia indeplinesc cerinta stagiului de cotizare;
- in situatiile de suspendare a drepturilor prevazute de OUG 111/2010 (exemplu: parintele beneficiar este decazut din drepturile parintesti, executa o pedeapsa privativa de libertate mai mare de 30 de zile etc.), aceste drepturi pot fi solicitate de celalalt parinte, daca indeplineste cerinta stagiului de cotizare;
- daca intervine decesul parintelui care indeplinea conditiile pentru a beneficia de drepturile prevazute de OUG 111/2010, iar parintrele supravietuitor nu indeplineste conditiile in acest sens, acesta va avea dreptul sa beneficieze, la cerere, de drepturile parintelui decedat.

Daca celalalt parinte nu solicita concediu crestere copil, durata concediului va fi mai mica cu o luna.
Persoanelor singure nu li se aplica noile dispozitii legale.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 111/2010concediu crestere copil

Data aparitiei: 27 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Important: drepturile prevazute de OUG 111 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]