Legislatia europeana privind societatile comerciale: care este calea de urmat?

societati comercialecomisia europeanalegislatia UEpiata unica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Comisia Europeana a lansat o consultare aprofundata asupra viitorului legislatiei europene privind societatile comerciale. Europa are nevoie de un cadru legislativ in domeniul societatilor comerciale care sa corespunda nevoilor societatii contemporane si evolutiei mediului economic. Legislatia UE privind societatile comerciale a jucat un rol central in construirea pietei unice. Este momentul sa vedem daca nevoile de astazi sunt in continuare satisfacute de cadrul juridic existent. Prin urmare, a fost lansata o consultare publica online in scopul colectarii de observatii din partea tuturor partilor interesate. Termenul-limita pentru trimiterea contributiilor este data de 14 mai 2012.

Legislatia europeana referitoare la societatile comerciale prevede un set comun de norme, care ofera protectie echivalenta actionarilor, creditorilor si altor parti interesate de pe intreg teritoriul UE care sunt afectate de activitatea societatilor. Legislatia privind companiile este esentiala pentru a garanta certitudinea juridica si pentru a proteja drepturile actionarilor. Respectand totodata traditiile juridice si structurile societatilor comerciale, care difera de la un stat membru la altul, armonizarea normelor de baza faciliteaza oferirea de servicii si produse de catre firme tuturor clientilor din Uniune. Intensificarea comertului transfrontalier si dezvoltarea comertului electronic prezinta numeroase oportunitati pentru intreprinderi si consumatori, dar creeaza si probleme pentru cadrul juridic actual in domeniul societatilor comerciale. Acesta este motivul pentru care trebuie sa reflectam asupra modului in care cadrul existent poate fi adaptat la noile realitati ale secolului XXI. in plus, provocarile actuale ne impun sa privim legislatia in domeniul societatilor comerciale nu numai dintr-o perspectiva pur juridica, ci si in contextul mai larg al guvernantei corporative, al responsabilitatii sociale a intreprinderilor si al rolului-cheie al companiilor in ceea ce priveste inovarea si cresterea.

Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, a declarat: "Definirea politicii UE privind legislatia referitoare la societatile comerciale este o provocare la care trebuie sa gasim un raspuns adecvat. Adaptarea legislatiei privind societatile comerciale ajuta intreprinderile sa se dezvolte pe intreg teritoriul UE, in beneficiul actionarilor si al clientilor lor. Contextul acestei legislatii evolueaza si trebuie sa ne gandim la cea mai buna modalitate de adaptare a cadrului nostru de reglementare. Iata de ce invit partile interesate sa raspunda la consultarea publica lansata astazi."

Care sunt temele pe care le acopera consultarea publica?

Se solicita contributii atat cu privire la orientarea generala a legislatiei europene in domeniu, cat si cu privire la initiative mai specifice care ar putea fi avute in vedere in viitor. Consultarea cuprinde urmatoarele aspecte:

    Obiectivele si domeniul de aplicare ale legislatiei europene privind societatile comerciale - care ar trebui sa fie principalele obiective ale legislatiei europene relevante? Normele actuale sunt adecvate pentru a face fata provocarilor de astazi? Care sunt domeniile care trebuie sa mai evolueze? Care este relatia dintre legislatia privind companiile si guvernanta corporativa?

    Codificarea legislatiei europene referitoare la societatile comerciale - este oportun ca directivele actuale in materie sa fie unificate intr-un singur instrument, in scopul de a asigura un cadru de reglementare mai accesibil si usor de utilizat?

    Viitorul formelor juridice ale societatilor comerciale la nivel european - care sunt avantajele si deficientele formelor de societati comerciale din Europa? Trebuie revizuite formele actuale? Ar trebui analizate instrumente alternative?

    Mobilitatea transfrontaliera a companiilor - ce se poate face pentru a facilita transferul transfrontalier al sediului unei societati? Ce se intampla daca o companie se imparte in entitati situate in diferite state membre? Ar trebui revizuite normele privind fuziunile transfrontaliere?

    Grupurile de companii - respectiv, grupurile de intreprinderi avand aceeasi conducere sau acelasi centru de control - este nevoie ca UE sa intreprinda masuri de politica in acest domeniu?

    Regimul capitalului pentru companiile europene - se impune modificarea si actualizarea cerintelor legale minime existente in materie de capital si a normelor privind mentinerea capitalului?
    

Care sunt etapele urmatoare?

Consultarea ramane deschisa pana la data de 14 mai 2012. Raspunsurile primite vor fi analizate si va fi publicata o declaratie care va sintetiza rezultatele. Pe baza acestora vor fi intreprinse actiuni in consecinta.

Context

Legislatia existenta la nivel european in domeniul societatilor comerciale include un numar mare de directive si regulamente. Armonizarea normelor europene relevante cuprinde protectia intereselor actionarilor si ale altor parti implicate, constituirea si mentinerea capitalului societatilor pe actiuni, ofertele publice de cumparare, obligatiile de a publica informatii privind sucursalele, fuziunile si divizarile, normele minime pentru societatile comerciale cu raspundere limitata cu asociat unic, drepturile actionarilor si domeniile conexe, cum ar fi raportarea financiara si contabilitatea. De asemenea, legislatia mentionata cuprinde diverse forme juridice europene, precum societatea europeana (SE), grupul european de interes economic (GEIE) si societatea cooperativa europeana (SCE).

In 2011, Comisia a initiat o consultare publica similara in domeniul guvernantei corporative (a se vedea IP/11/404). Cele doua domenii de politica sunt strans legate, deoarece unele norme privind guvernanta corporativa sunt consacrate in legislatia societatilor comerciale, iar acesta din urma se refera in mare masura la chestiuni legate de guvernanta corporativa. Prin urmare, din motive de coerenta, eventualele initiative relevante in aceste doua domenii vor fi anuntate in comun in a doua jumatate a anului 2012.

Sursa: Comisia Europeana


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
societati comercialecomisia europeanalegislatia UEpiata unica

Data aparitiei: 21 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legislatia europeana privind societatile comerciale: care este calea de urmat? Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]