Reducerea riscurilor cauzate de expunerea profesionala la zgomot

zgomotsanatatea si securitatea munciilucratorievaluare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cadrul legal
H.G. nr. 493/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la expunerea lucratorilor la riscurile generate de zgomot, cu modificarile si completarile ulterioare.
---

Hotararea adoptata de Executiv transpune in legislatia romaneasca normele europene in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Ea fixeaza valorile-limita de expunere si valoarea expunerii zilnice la zgomot pentru care angajatorii trebuie sa adopte masuri in scopul protectiei, securitatii si sanatatii lucratorilor.
 
Ce este zgomotul?

Zgomotul este un sunet suparator, neplacut auzului. Intensitatea sa se masoara in decibeli (dB). Limita de expunere zilnica la zgomot este de 87dB(A).

Factorii care determina gradul de nocivitate a zgomotului sunt:
- intensitatea – masurata in decibeli ponderati A;
- caracterul de impuls – exista "varfuri" de zgomot;
- frecventa – masurata in herti (Hz);
- distributia in timp – cand si cu ce frecventa se produce zgomotul.

Care sunt riscurile cauzate de zgomot?

Expunerea la zgomot, la locul de munca, poate afecta sanatatea lucratorilor dvs. Principalele efecte asupra starii de sanatate sunt:

Pierderea auzului indusa de zgomot (PAIZ). Este cea mai frecventa boala profesionala din Europa si este provocata de expunerea prelungita la zgomot puternic.

Tulburari generale ale functiilor organismului. Primul semn care marcheaza o tulburare fiziologica generata de zgomot este cefaleea, insotita de greata. Intre simptomele cele mai frecvente este starea de oboseala. De asemenea, expunerea prelungita la zgomot are efect asupra sistemului cardiovascular si a celui nervos. Ea conduce la cresterea tensiunii arteriale, tulburari ale somnului, tulburari vizuale si poate chiar favoriza aparitia unor nevroze.

Cresterea nivelului de stres legat de munca. Chiar si la niveluri reduse, zgomotul poate fi un factor de stres (de exemplu sunetul frecvent al unui telefon sau cel persistent al unei instalatii de climatizare).

Risc crescut de accidentare prin perturbarea comunicarii verbale, mascarea sunetului dat de un pericol iminent, distragerea atentiei lucratorilor etc.

Influenta substantelor chimice periculoase

Unele substante chimice periculoase, precum anumiti solventi organici (toluen, stiren, sulfura de carbon), sunt toxice pentru ureche (ototoxice).

Pericol
Angajatii care lucreaza in medii cu nivel ridicat de zgomot si in care se utilizeaza substante ototoxice sunt expusi unui risc mai mare de pierdere a auzului, prin efectul dat de combinatia dintre factorul chimic si factorul fizic.
---

Responsabilitatile angajatorilor

Ca angajator aveti responsabilitatea legala de a proteja sanatatea si securitatea angajatilor dvs. fata de riscurile cauzate de expunerea la zgomot la locul de munca si, prin urmare, aveti urmatoarele obligatii:
- sa asigurati realizarea unei evaluari de risc ce poate presupune masurarea nivelului de zgomot;
- sa luati masuri de prevenire a riscurilor cauzate de zgomot;
- sa informati angajatii asupra riscurilor la care sunt expusi;
- sa reevaluati periodic riscurile sau ori de cate ori s-au produs modificari semnificative care pot sa conduca la expunerea lucratorilor la zgomot si sa revizuiti masurile de prevenire.

Sanctiune
Nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind prevenirea prezentei peste limitele admise a agentilor fizici constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei, conform art. 39 alin. (9) din Legea nr. 319/2006.
---

Exista o ierarhie pe care trebuie sa o respectati atunci cand aplicati masuri de prevenire a riscurilor cauzate de zgomot:
1. Sa eliminati zgomotul la sursa;
2. Sa combateti zgomotul la sursa;
3. Sa luati masuri colective de protectie;
4. Sa asigurati echipamente individuale de protectie auditiva, cum sunt antifoanele interne sau externe.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zgomotsanatatea si securitatea munciilucratorievaluare

Data aparitiei: 20 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reducerea riscurilor cauzate de expunerea profesionala la zgomot Nota: 2.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]