Gestionari. Constituirea garantiilor in numerar

Codul munciiLegea 22/1969garantiile in numerargestionari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

O societate detine un siloz de cereale si are angajati in functia de operator siloz, manipulant marfuri si sef statie siloz. Pentru seful de siloz care receptioneaza si livreaza marfa se retine o garantie. Conducerea societatii doreste sa faca raspunzator material pe toti angajatii care sunt implicati in activitatea silozului (operator siloz, manipulant marfuri, sef siloz).

Exista un temei legal pe baza caruia se pot face retineri sub forma de garantii si in diferite procente pentru toate aceste persoane?

Raspuns:

In cazul constituirii de garantii de catre salariati este aplicabila Legea 22/1969 astfel cum a fost modificata si completata de Legea 54/1994 , care reglementeaza angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice.

In sensul legii, prin gestionar se intelege persoana care are ca atributii principale de serviciu primirea, pastrarea si eliberarea de bunuri aflate in administrarea, folosinta sau detinerea, chiar temporara, a unui agent economic, autoritati sau institutii publice, indiferent de modul de dobindire si de locul unde se afla bunurile.

In ceea ce priveste raspunderea pentru paguba cauzata angajatorului, posibilitatea repararii prejudiciului prin decizia de imputare a fost abrogata de legiuitor. Modalitatile la care poate recurge angajatorul pentru repararea prejudiciului creat de salariat sunt fie actiunea in justitie in raspundere patrimoniala, fie recuperarea amiabila prin acordul partilor in conditiile art. 254 alin. (3) si (4) din Codul muncii , republicat. In cel de-al doilea caz contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare de 3.500 lei. Paguba ce depaseste acest prag va putea fi recuperata tot prin interventia instantei de judecata.

Referitor la garantiile in numerar, in conformitate cu art. 12 din Legea 22/1969 , cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate. Totodata, art. 13 din acelasi act normativ prevede ca garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din castigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.

Cuantumul garantiilor in numerar se stabileste de catre conducerea societatii intre limitele prevazute in articolul 12. Gestionarul are obligatia de a constitui garantia in numerar in baza art. 10 alin. (1) din Legea 22/1969 , cu modificarile si completarile ulterioare, asa incat constituirea garantiilor in numerar se face numai in cazul gestionarilor in cotele stabilite de aceasta lege.




de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiLegea 22/1969garantiile in numerargestionari

Data aparitiei: 15 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Gestionari. Constituirea garantiilor in numerar Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]