Regresul angajatorului sanctionat contraventional impotriva propriului salariat

rapundere patrimonialaangajatorraspundere disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In situatia in care un salariat este responsabil de conduita ilicita care a atras sanctionarea contraventionala a angajatorului – persoana juridica, dispozitiile Decretului nr. 31/1954 devin inaplicabile.
Posibilitatea angajatorului de a regresa impotriva salariatului vinovat, pentru recuperarea sumelor platite cu titlu de sanctiune contraventionala precum si a pagubelor inregistrate in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale complementare, se poate face numai in conditiile art. 270 si urmatoarele din Codul muncii, privind angajarea raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator.

Angajatorul va trebui sa dovedeasca in acest caz urmatoarele aspecte in fata instantei de judecata:

- incredintarea catre salariat a unor atributii a caror nerespectare a atras aplicarea unei sanctiuni contraventionale;

Exemplu: obligatia salariatului stabilita prin fisa de post de a completa si transmite registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic la inspectoratul teritorial de munca, in termenele si forma prevazute in cadrul Hotararii Guvernului nr. 161/2006.

- prejudiciul material cauzat angajatorului prin conduita ilicita a salariatului, constand de regula in amenda contraventionala aplicata unitatii de catre inspectorul de munca si suportata in mod efectiv de catre aceasta;

Exemplu: nu va exista un prejudiciu material cert si nu se va putea antrena raspunderea patrimoniala a salariatului in situatia in care procesul verbal de sanctionare contraventionala este desfiintat in instanta pe motiv de nelegalitate sau netemeinicie, respectiv in situatia in care instanta de judecata dispune inlocuirea amenzii contraventionale cu sanctiunea avertismentului.

- vinovatia salariatului, respectiv lipsa oricaror imprejurari exonertoare de raspundere;

Exemplu: salariatul se va putea exonera de raspundere, dovedind ca a fost in incapacitate temporara de munca certificata medical, aflandu-se astfel in imposibilitatea de a-si indeplini atributiile de serviciu stabilite prin fisa de post.

- legatura de cauzalitate dintre sanctiunea contraventionala aplicata angajatorului – persoana juridica si conduita ilicita a salariatului;

Exemplu: angajatorul va trebui sa probeze faptul ca nu ar fi primit amenda contraventionala in conditiile in care salariatul si-ar fi indeplinit atributiile stabilite prin fisa de post.

Concomitent cu stabilirea raspunderii patrimoniale, angajatorul persoana – juridica poate angaja raspunderea disciplinara a salariatului vinovat de comiterea faptei ilicite care a atras aplicarea unei sanctiuni contraventionale.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rapundere patrimonialaangajatorraspundere disciplinara

Data aparitiei: 14 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Regresul angajatorului sanctionat contraventional impotriva propriului salariat Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]