7 pasi siguri pentru o comunicare interna excelenta

comunicare internamanagementangajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

1. Planificati strategic comunicarea interna

- Fiti pregatit sa interveniti pentru a gestiona efectele crizei. Pentru a raspunde eficient in fata noilor conditii economice, devine imperativa o pla nificare in detaliu a structurii organiza tionale, a proceselor interne si a instrumentelor si modalitatilor de interventie, toate acestea inainte ca aceasta criza financiara sa afecteze com pania dvs.
- Elaborati o strategie de comunicare interna adaptata nevoilor organizatiei dvs. In functie de specific si de sectorul de activitate, firmele sunt afectate in mod diferit de criza, deci nevoile de comunicare interna difera de la o organizatie la alta.
- Identificati angajatii care vor detine roluri-cheie in implementarea strategiei de comunicare interna si pregatiti-i pentru a-si asuma acest rol.
- Realizati audituri in care sa evaluati gradul de vulnerabilitate al firmei dvs. in fata crizei si, in functie de informatiile obtinute, alegeti utilizarea diferitelor canale de comunicare interna.

Trebuie sa aveti permanent in vedere faptul ca o comunicare interna eficienta este indispensabila in:
- diminuarea impactului intern al crizei;
- identificarea posibilelor oportunitati oferite de mediul organizational intern si extern in contextul crizei si in transformarea acestora in avantaje competitive.

2. Mentineti permanent un dialog intern deschis

Atingerea obiectivelor strategiei de comunicare interna se realizeaza doar prin promovarea si mentinerea in cadrul organizatiei dvs. a unui dialog intern deschis si constructiv.
- Pe perioada crizei, angajatii dvs. devin cei mai importanti parteneri ai organizatiei. Identificati si monitorizati cu atentie nevoile acestora; in functie de aceste nevoi adaptati si coordonati
implementarea strategiei de comunicare externa cu strategia de comunicare interna.
- Daca angajatii dvs. sunt obisnuiti sa foloseasca anumite canale comunicationale, continuati sa le utilizati in acelasi timp cu instrumentele dezvoltate special pentru comunicarea interna pe perioada crizei.

3. Comunicati intern inainte de a comunica extern

- Comunicarea interna trebuie sa preceada comunicarea externa. Este foarte important ca angajatii dvs. sa nu afle din surse externe vestile referitoare la situatia firmei in perioada crizei; in caz contrar, salariatii dvs. se vor indeparta emotional de companie.
- Antrenati-va angajatii intr-un dialog onest si deschis, chiar daca deciziile si masurile manageriale comunicate ii vor afecta negativ.
Angajatii dvs. au nevoie sa se simta parte din companie si doar astfel vor sustine organizatia si managementul in gestionarea crizei.

4. Eradicati incertitudinea

Lipsa comunicarii interne pe perioada crizei are efecte negative substantiale asupra eficientei activitatii firmei. Angajatii isi pierd increderea in organizatie si in management, sunt ingrijorati si demotivati.
- Pe perioada crizei, angajatii dvs. au nevoie de informatii actualizate permanent si au nevoie sa ofere feedback. De aceea, inainte de a comunica cu angajatii dvs., este util ca, de fiecare data, sa va clarificati urmatoarele aspecte:
- Ce anume doriti sa comunicati angajatilor?
- Ce doriti sa obtineti de la angajati in urma comunicarii interne?
- Cum va avea loc comunicarea?
- Cu ce grupuri de angajati veti comunica?
- Unde va avea loc comunicarea?
- Cand va avea loc comunicarea?

Evaluati eficienta proceselor de comunicare interna: monitorizati daca si in ce masura obiectivele propuse au fost atinse si descoperiti cum puteti imbunatati modul de comunicare pentru ur - matorul proces comunicational intern.

5. Raspundeti proactiv la intrebarile si preocuparile angajatilor

- Anticipati, identificati si raspundeti constant preocuparilor si intrebarilor angajatilor.
Raspundeti inclusiv acelor intrebari pe care le considerati nefondate sau nerelevante, pentru ca astfel sa obtineti increderea angajatilor in abilitatea echipei de management de a gestiona eficient criza la nivelul companiei.
- Incurajati angajatii sa comunice cu managementul firmei pentru a-si exprima preocuparile sau pentru a oferi propriile sugestii cu privire la activitatea firmei. In felul acesta ii incurajati pe angajati sa-si asume responsabilitatea in gestionarea impactului pe care il are criza la nivelul postului ocupat.
- Intariti comunicarea interna dintre managementul de linie si subordonatii directi deoarece, in orice perioada de criza, comunicarea fata in fata devine cruciala.

6. Asigurati consistenta comunicarii interne

Mesajele transmise angajatilor dvs. trebuie sa aiba un grad inalt de consistenta si congruenta, iar atunci cand comunicarea interna are loc prin utilizarea simultana a mai multor surse comunicationale, acest imperativ poate fi dificil de realizat.
De aceea este util sa folositi o singura voce organizationala, constituita dintr-o echipa de angajati, special creata si pregatita pentru a comunica intern.

Acesti angajati se vor afla intr-o legatura permanenta cu managementul de top al companiei dvs. si vor fi purtatorii interni de cuvant.

7. Implicati activ in comunicarea interna managementul de top al firmei

- Perioada de criza este un puternic factor cauzator de stres pentru angajati. Tocmai de aceea este util sa implicati activ echipa de management in informarea, ghidarea si motivarea angajatilor. Asa preveniti raspandirea zvonurilor si a panicii in mediul organizational si ajutati la diminuarea stresului resimtit de angajati.
- In cazul in care compania dvs. numara foarte multi angajati si comunicarea directa este dificil de realizat, managementul de top poate comunica eficient cu angajatii cu ajutorul teh no lo giilor comunicationale virtuale: intranet, forumuri virtuale sau bloguri special create pentru a dezbate subiectele delicate aparute in contextul crizei.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
comunicare internamanagementangajati

Data aparitiei: 10 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

7 pasi siguri pentru o comunicare interna excelenta Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]