Compensarea muncii de noapte. Informarea ITM

timp de muncamunca de noapteITMinformarea ITM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: O societate are salariati care efectueaza munca de noapte in mod frecvent (adica in fiecare noapte, de luni pana vineri).
1. Acesti salariati se declara lunar la ITM sau numai atunci cand exista modificari privind numarul de salariati care presteaza munca de noapte?
2. Daca salariatii nu beneficiaza de spor pentru munca de noapte, ci doar de program de 7 ore, este corect?
3. In situatia in care este corect sa lucreze doar 7 ore fara sa beneficieze de spor, cate ore trebuie sa apara in pontaj? Daca trebuie trecute 7 ore, cum se raporteaza in declaratia 112? Este considerata norma intreaga?
4. Cate ore se trec in contractul de munca?

Raspuns: Conform art. 125 alin. (6) din Codul muncii, angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Observam ca textul de lege instituie obligatia angajatorilor de a informa inspectoratul teritorial de munca daca utilizeaza in mod frecvent munca de noapte fara alte precizari.

Insa, precizarile au fost facute de Inspectia Muncii pe site-ul oficial, aratand ca:
Angajatorii care utilizeaza in mod frecvent munca in intervalul orar 2200-600 au obligatia de a aduce la cunostinta inspectoratelor teritoriale de munca acest fapt. Informarea va cuprinde numarul de salariati aflati in aceasta situatie si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu). Scopul acestei informari este acela de a crea la nivelul Inspectiei Muncii o baza de informatii care sa ajute la directionarea verificarilor cu aceasta tema.

Prin urmare, veti aduce la cunostinta inspectoratul teritorial de munca numarul de salariati care presteaza munca de noapte si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu). Atunci cand numarul salariatilor care presteaza munca de noapte creste, veti aduce la cunostinta inspectoratului teritorial de munca salariatii noi care presteaza munca de noapte precum si masurile organizatorice sau financiare care compenseaza munca de noapte (reducerea programului sau spor la salariu).

Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Asadar, legiuitorul a stabilit doua modalitati alternative de compensare a muncii de noapte aratand ca salariatul de noapte beneficiaza, fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza, fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.

In consecinta, daca munca de noapte este compensata cu reducerea programului de lucru nu se acorda salariatului si spor pentru munca de noapte.

Pontajul trebuie sa reflecte situatia exacta a timpului in care salariatul presteaza munca. Astfel, in pontaj vor fi evedentiate 7 ore de munca de noapte si 1 ora libera platita de care salariatul beneficiaza in compensarea muncii de noapte.

Reducerea duratei normale a muncii pentru compensarea muncii de noapte nu este de natura sa transforme norma intreaga de munca in fractiune de munca. In contractul individual de munca se va inscrie norma de munca de 8 ore iar ca urmare a compensarii muncii de noapte, salariatul va presta munca de noapte 7 ore. Daca in contractul individual de munca veti inscrie durata muncii de 7 ore, prin compensarea muncii de noapte cu reducerea programului de lucru cu 1 ora, salariatul va presta munca de noapte 6 ore.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timp de muncamunca de noapteITMinformarea ITM

Data aparitiei: 07 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Compensarea muncii de noapte. Informarea ITM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]