Tichete cadou pentru campanii de marketing. Tratament fiscal

tichete cadoucampanii de marketingimpozitul pe venit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

In ce consta tratamentul fiscal (impozit si contributii fiscale) pentru tichetele cadou acordate salariatilor colaboratori ai unei societati in cadrul actiunilor de marketing cu scopul de a impulsiona vanzarile?

Raspuns:

Societatile comerciale pot utiliza tichete cadou in relatiile cu persoanele fizice, care nu au calitatea de salariati ai societatii, potrivit Legii nr. 193/2006 , pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi in limita sumelor destinate acoperirii valorii nominale a acestor tichete, prevazute in bugetele proprii, aprobate potrivit legii, in pozitii distincte de cheltuieli, denumite tichete cadou.

In temeiul art. 21 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal , cheltuielile cu tichetele cadou sunt deductibile nelimitat la calculul profitului impozabil. Angajatorii pot utiliza tichete cadou pentru campanii de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, in conformitate cu prevederile art. 78 din Codul fiscal si cele ale pct. 152 de la Titlul III "Impozitul pe venit" din Normele metodologice de aplicare, tichetele cadou acordate persoanelor fizice in afara unei relatii generatoare de venituri din salarii reprezinta venituri din alte surse.

Impozitul pe venit se calculeaza, conform art. 79 din Codul fiscal , prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul astfel retinut, se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Asadar, platitorul de venituri (societatea care acorda tichete cadou) trebuie sa retina la sursa impozitul pe venitul reprezentand tichetele cadou in luna care aceste tichete sunt acordate.
In ceea ce priveste contributiile sociale, art. 296 indice 15 lit. o) exclude din baza de calcul al contributiilor sociale tichetele cadou, acordate potrivit legii.

Astfel, daca tichetele cadou sunt acordate potrivit legii, sunt excluse din baza de calcul al contributiilor sociale.


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tichete cadoucampanii de marketingimpozitul pe venit

Data aparitiei: 07 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tichete cadou pentru campanii de marketing. Tratament fiscal Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]