Decizie de reintegrare -plata drepturilor salariale;plata contributiilor; operarea carnetului de munca. - iulie '06

reintegrare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Situatia supusa analizei: o persoana fizica a fost admisa la un concurs in vederea angajarii in institutie, dar nu a fost angajata ca urmare a unor schimbari organizatorice, fapt pentru care, actioneaza institutia in instanta si, prin hotarare judecatoreasca definitiva, obtine: - plata drepturilor salariale pe perioada care s-a scurs de la data la care trebuia facuta angajarea si pana la data hotararii, un an si sase luni; - angajarea intr-un post corespunzator in cadrul institutiei.

Persoana in cauza refuza postul care i se ofera de catre institutie si primeste drepturile salariale pentru perioada precizata.
Ne adresam d-voastra cu rugamintea de a ne preciza urmatoarele:

Care sunt obligatiile institutiei cu privire la contributiile ce trebuie retinute si virate din suma stabilita de instanta acordata pentru perioada de un an si sase luni; perioada pentru care s-au platit drepturile salariale reprezinta stagiu de cotizare si daca da, cui revine obligatia de a opera inregistrarea in carnetul de munca.

Raspuns:

Temeiul legal al obligatiei angajatorului de a vira in mod retroactiv contributiile obligatorii si impozitul pe venitul salarial in cazul angajatului reintegrat in munca beneficiar al unei hotarari judecatoresti definitive si executorii de drept, rezida din dispozitiile art. 78 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, care obliga angajatorul a carui decizie privind concedierea angajatului a fost anulata in instanta, de a plati salariatului cu titlu de despagubire, o suma egala cu salariul de care ar fi beneficiat salariatul in intervalul de timp respectiv, si in plus, de a acorda salariatului toate celelalte drepturi de natura patrimoniala de care a fost privat in intervalul de timp in care decizia de concediere si-a produs efectele.

Prin analogie, in situatia descrisa de dvs, instanta a considerat faptul ca refuzul angajatorului de incadrare in munca a unei persoane admisa la concursul de angajare este lovit de nulitate relativa, si pe cale de consecinta a pronuntat o hotarare judecatoreasca prin care va obliga la plata unei despagubiri civile egala cu venitul salarial de care a fost privat salariatul in intervalul de timp curs de la momentul refuzului angajarii si pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive si totodata celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

Ar fi fost recomandabil sa ne transmiteti in copie dispozitivul hotararii judecatoresti, insa de regula, in continutul acestuia nu se specifica in mod expres obligatia angajatorului de a vira in mod retroactiv contributiile sociale obligatorii, ci numai obligatia acestuia de plata a tuturor drepturilor de care ar fi beneficiat salariatul, daca ar fi desfasurat activitatea in perioada respectiva – aici fiind incluse si contributiile sociale obligatorii care dau dreptul salariatului sa beneficieze de prestatii sociale.

In legatura cu inscrierea in carnetul de munca a incadrarii retroactive a salariatului prin sentinta instantei de judecata, Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de munca, nu contine o reglementare expresa a acestei situatii, pe cale de consecinta, dupa ce ati achitat salariatului drepturile salariale restante si ati virat impozitul pe venitul salarial si contributiile obligatorii pe calea unor declaratii rectificative, puteti inscrie ca temei al incadrarii in munca, hotararea judecatoreasca, de la data prevazuta in cuprinsul acesteia – obligatia de completare a carnetului de munca fiind in sarcina angajatorului, daca acesta asigura completarea carnetelor de munca potrivit art. 10 din Legea nr. 130/1999 privind protectia angajatilor, cu modificarile si completarile ulterioare

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reintegrare

Data aparitiei: 25 Iulie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Decizie de reintegrare -plata drepturilor salariale;plata contributiilor; operarea carnetului de munca. - iulie '06 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]