Desfiintarea postului in timpul detasarii salariatului

Codul munciidetasareadetasatdesfiintarea postului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Ce sa intampla cu un salariat care este detasat pe o perioada de un an la Ministerul Afacerilor Externe in intervalul 15.10.2011-15.10.2012, iar angajatorul doreste sa suspende activitatea firmei pe perioada nedeterminata?
Putem inceta contractul de munca prin desfiintarea postului ocupat de salariatul detasat?
Odata cu incetare contractului de munca inceteaza si detasarea?

Raspuns: In baza art. 40 din Codul muncii , detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

In perioada detasarii, contractul individual de munca ramane in fiinta dar este suspendat in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii . Intrucat este suspendat, contractul individual de munca nu poate inceta in perioada detasarii.

Detasarea presupune existenta unei conventii intre angajatorul la care salariatul este incadrat si angajatorul la care salariatul este detasat, salariatul fiind detasat ca urmare a unei relatii de colaborare dintre cei doi angajatori. Asa fiind, consideram ca detasarea poate inceta, anterior termenului pentru care a fost dispusa, cu acordul angajatorului la care salariatul este detasat.

Dupa incetarea detasarii, angajatorul poate dispune incetarea contractului individual de munca in cazurile si cu respectarea conditiilor prevazute de lege.

Fac exceptie, cazurile de incetare de drept ale contractului individual de munca, cazuri in care angajatorul nu dispune incetarea acestuia ci doar constata ca a intervenit un eveniment care, determina, in conditiile legii, incetarea contractului individual de munca. In acest caz, sunt aplicabile, dispozitiile art. 49 alin. (5) din Codul muncii , potrivit carora, de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza. Desfiintarea postului nu constituie o cauza de incetare de drept a contractului individidual de munca, ci o masura ce determina concedierea salariatului din motive care nu tin de persoana lui.

In consecinta, in speta, apreciem ca angajatorul intai trebuie sa inceteze detasarea si, ulterior, sa desfiinteze postul ocupat de salariat daca sunt indeplinite conditiile impuse de lege.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciidetasareadetasatdesfiintarea postului

Data aparitiei: 03 Februarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Desfiintarea postului in timpul detasarii salariatului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]