Comunicarea fisei postului de catre angajator

Codul munciifisa de postfisa postuluirefuza sa semneze
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare: Spuneti-mi, va rog, ce atitudine poate lua angajatorul fata de un angajat care refuza sa semneze o fisa de post modificata fata de cea pe care a semnat-o la momentul angajarii.

Raspuns: Fisa de post presupune enumerarea atributiilor care revin salariatului reprezentand o concretizare a obligatiilor principale pe care salariatul si le asuma la incheierea contractului individual de munca. Atributiile specifice ce revin salariatului din fisa postului intervin in baza prerogativei organizatorice de care dispune angajatorul.

Astfel, potrivit dispozitiilor art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii iar potrivit lit. b) angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii.

Asadar, modificarea fisei postului nu constituie o modificare unilaterala a felului muncii salariatului, pentru care este nevoie de acordul salariatului, intrucat angajatorul poate adopta acele masuri organizatorice pe care le considera eficiente pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii sale, avand dreptul de a stabili organizarea si functionarea unitatii, potrivit art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , precum si posibilitatea de a stabili atributii corespunzatoare pentru fiecare salariat, conform alin. 1) lit. b) al aceluiasi articol.

Insa, angajatorul nu poate modifica atributiile prevazute in fisa postului de o maniera in care acestea sa nu mai corespunda functiei in care este incadrat salariatul ci unei alte functii sau meserii de acelasi nivel de pregatire sau de un nivel de pregatire inferior ori superior.
De exemplu, in cazul in care salariatul ocupa functia de contabil, angajatorul va putea stabili in fisa postului atributii ce privesc contabilitatea societatii si nu activitati specifice, spre exemplu functiei de electronist.

Daca salariatul refuza sa semneze comunicarea fisei postului, angajatorul i-o poate comunica prin orice mijloc de comunicare care asigura transmiterea si confirmarea primirii acesteia.

Ulterior, in baza dispozitiilor art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii , potrivit carora, salariatului ii revine obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului salariatul poate fi sanctionat disciplinar pentru neindeplenirea atributiilor stabilite de fisa postului.

Un mijloc care asigura primirea convocarii de catre salariat si permite confirmarea primirii acesteia, il constituie scrisoarea recomandata cu confirmare de primire.

Daca comunicarea prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire este facuta la adresa corecta, neridicarea corespondentei expediate de angajator este imputabila exclusiv salariatului, care este tinut sa suporte consecintele unei astfel de conduite.

Mai mult, salariatul va putea fi sanctionat disicplinar pentru refuzul de a semna fisa postului daca regulamentul intern instituie aceasta obligatie sau califica drept abatere diciplinara acest refuz.
Potrivit art. 258 lit. e) din Codul muncii, regulamentul intern trebuie sa cuprinda reguli concrete privind disciplina muncii in unitate.

Astfel, prevederea tuturor regulilor care trebuie respectate de catre salariati in regulamentul intern, ajuta angajatorul in cazul unei sanctionari disciplinare sa poata face trimitere directa la aceste prevederi.

Daca o anumita fapta nu este calificata drept abatere disciplinara nici in lege, nici in contractul colectiv sau individual de munca si nici in regulamentul intern sau in alte reglementari interne ale angajatorului, in principiu ea va putea fi sanctionata cu mare dificultate, chiar daca perturba disciplina muncii in unitate.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciifisa de postfisa postuluirefuza sa semneze

Data aparitiei: 30 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Comunicarea fisei postului de catre angajator Nota: 3.07 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Obligatii SSM: nerespectarea atributiilor din fisa postuluiFisa postului se comunica in scris, la cererea angajatului. Ce se intampla cu Regulamentul Intern si pontajul? ProiectFisa postului pentru gestionar - MODEL EDITABIL 2022Specialistii raspund: Regimul fisei postului? Cine o semneaza? Este parte integranta a CIM?Angajatorul doreste desfiintarea unui post, dar si pastrarea atributiilor respective. Cand pot fi preluate sarcinile de catre alt angajat?

ULTIMELE ARTICOLE

Norme SSM - Accidentarea prin utilizarea incorecta a echipamentului de muncaNorme SSM: responsabilitati specifice operatorilor RSVTIFisa postului pentru consilier economist in gestiune economicaFisa postului pentru Director ComercialLipsa fiselor SSM si neefectuarea instruirii periodice. Ce SANCTIUNI se vor aplica?
Mai multe articole despre fisa de post
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]