Concediere disciplinara - iulie '06

concediereconcedierea
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

1. Care sunt pasii desfacerii contractului individual de munca in conditiile in care angajatul nu mai vine la lucru (nu anunta, are echipament de lucru).

2. Care sunt pasii desfacerii contractului individual de munca in conditiile in care angajatul este prezent la lucru in stare de ebrietate.

Mentionam faptul ca contractul colectiv de munca al societatii mentioneaza pentru punctul 1 = 3 absente; pentru punctul 2= concedierea.

Raspuns:

In conditiile in care salariatul acumuleaza mai mult de 3 absente nemotivate (potrivit contractului colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii dvs.), respectiv in cazul in care acesta incalca regulile de disciplina muncii din unitate prin prezentarea la lucru in stare de ebrietate, puteti dispune sanctionarea disciplinara a acestuia, aplicandu-i una din sanctiunile prevazute in cadrul art. 264 alin. (1) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

In conditiile in care intentionati aplicarea unei masuri de sanctionare disciplinara mai grava decat avertismentul scris prevazut la art. 264 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, va trebui sa convocati salariatul in scris in vederea desfasurarii unei cercetari disciplinare prealabile – convocatorul urmand a cuprinde obligatoriu obiectul, data, ora si locul intrevederii.

Pe durata cercetarii disciplinare prealabile, puteti dispune in mod unilateral suspendarea raporturilor de munca ale angajatului cercetat – cu precizarea ca daca se constata nevinovatia salariatului cercetat, acesta va beneficia de plata unei despagubiri egala cu drepturile de care a fost privat pe durata suspendarii contractului.

Daca in urma cercetarii prealabile rezulta aplicarea celei mai grave sanctiuni disciplinare, respectiv desfacerea disciplinara a raporturilotr de munca, veti emite decizia scrisa de concediere in termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul la care ati luat la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare (a 3-a zi de absente nemotivate, respectiv ziua in care salariatul s-a prezentat la lucru in stare de ebrietate).

Conditiile de forma pe care trebuie sa le indeplineasca decizia de concediere disciplinara sunt prevazute in cadrul art. 268 alin. (2) din Codul muncii – conditii a caror nerespectare atrage nulitatea absoluta a deciziei de concediere.

Decizia de concediere urmeaza a fi comunicata angajatului in termen de cel mult 5 zile de la data emiterii, iar efectele acesteia (incetarea raporturilor de munca) se vor produce numai de la data comunicarii deciziei.

In conditiile in care prin contractul colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii s-a stabilit o procedura speciala, derogatorie de la prevederile legislatiei muncii in favoarea salariatului, se va aplica in mod prioritar respectiva procedura.

100 de studii de caz privind concedierea + procedura legala de concediere pe CD-ul Concedierea perfect legala

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediereconcedierea

Data aparitiei: 24 Iulie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediere disciplinara - iulie '06 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]