CSSPP: Retrospectiva economica 2011 si evolutia investitionala a fondurilor de pensii private

CSSPPpensiiretrospectiva 2011evolutie pensiipensii private
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat un material de analiza a evolutiei sistemului de pensii private in anul 2011, suplimentar buletinului informativ al CSSPP.

Materialul este structurat in trei parti. Prima parte descrie cadrul economic general, a doua contine analize privind structura investitiilor fondurilor de pensii private la data de 31 decembrie 2011 in timp ce a treia parte prezinta concluziile materialului.

Temperarea cererii la nivel mondial si deteriorarea substantiala a nivelului de incredere a sectorului corporativ si consumatorilor, intr-un context grevat de incertitudini pronuntate, a determinat intensificarea tensiunilor pe piete financiare, in conditiile in care preturile actiunilor au scazut puternic, iar conditiile de finantare s-au inasprit in tot mai multe tari din zona euro.

In aceste conditii, tendinta care se manifesta la nivelul administratorilor de fonduri de pensii cu privire la investitii, este de mentinere, pe cat posibil, a randamentelor obtinute in trecut, in conditiile in care, administratorii vor gestiona mai multi bani ai participantilor ca urmare a calendarului de crestere a contributiei de la 3% cat este in prezent la 3,5%, incepand cu martie 2012. Portofoliile au ramas conservatoare si pe parcursul anului 2011, lucru de inteles in conditiile economice actuale. Astfel, investitiile in titluri de stat detin in continuare o pondere de peste 65% din activele fondurilor de pensii, cele in depozite au crescut ca pondere in total activ, iar cele in actiuni au scazut.

Rezultatele inregistrate de fondurile de pensii administrate privat de la lansare sunt real pozitive. Totusi, in anul 2011, se remarca o diminuare a profiturilor acestora fata de anii precedenti (2008-2010), pe fondul turbulentelor de pe pietele financiare internationale. in acest context, trebuie mentionat faptul ca atunci cand pietele de capital si pretul titlurilor de valoare detinute de fondurile de pensii scad, sunt afectate si rezultatele acestora in sens negativ, putandu-se ajunge pana la inregistrarea pierderilor. Desi intr-un ciclu economic sunt si astfel de perioade (iar, din pacate, perioada de acumulare in care se regaseste sistemul de pensii romanesc nu a facut exceptie), nu trebuie sa uitam ca fondurile de pensii sunt investitori pe termen lung, prudenti, cu apetit scazut fata de risc, unul din obiectivele acestora fiind optimizarea veniturilor de inlocuire ale participantilor la retragerea din activitate.

Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns la 31.12.2011 la 6,857 mld. lei (6,421 mld. lei Pilon II si 0,436 mld. lei Pilon III), astfel ca ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB[1] a ajuns la 1,25% la data mai sus mentionata. Aceasta crestere fata de ultima previziune, de 1,22% din PIB, facuta la sfarsitul trimestrului III, a fost determinata de o usoara stabilizare a pietelor financiare pe final de an, ceea ce a dus la un rezultat investitional pozitiv, in conditiile in care valoarea contributiilor brute din trimestrul IV au fost cu 1,2% mai mici fata de trimestrul anterior.

Pentru previzionarea ponderii pe care o vor detine la finalul lui 2012 activele totale in PIB, s-a pornit de la premiza conform careia valoarea contributiilor brute se va pastra si in primul trimestru din 2012, dupa care, din luna martie va creste contributia bruta de la 3% la 3,5%. S-a luat in calcul si un randament investitional cu un scenariu neutru din punct de vedere al optimismului din pietele financiare (actiunile vor creste cu un procent cuprins intre 0-5%, randamentul titlurilor de stat emise de Romania va fi de 7-7,5%, etc), iar pentru finalul anului 2012 a reiesit ca ponderea activelor totale in PIB este preconizata sa ajunga la 1,66%.


Prin publicarea unor astfel de materiale, CSSPP isi propune sa ramana una din cele mai importante surse de informare si de materiale de educatie financiara, de analize, studii si publicatii privind pensiile private.

Nota: S-au folosit valorile PIB afisate de Ministerul Finantelor Publice si Comisia Nationala de Prognoza : PIB 2009 498,008 mld. lei, PIB 2010 513,641 mld. lei, PIB 2011 (estimat in noiembrie 2011 de Comisia Nationala de Prognoza) 547,829 mld. lei, PIB 2012 (estimat in noiembrie 2011 de Comisia Nationala de Prognoza) 579,586 mld. Lei.

Sursa: CSSPP



de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CSSPPpensiiretrospectiva 2011evolutie pensiipensii private

Data aparitiei: 30 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CSSPP: Retrospectiva economica 2011 si evolutia investitionala a fondurilor de pensii private Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]