Raspunderea angajatorului persoana juridica

raspundere disciplinararaspundere contraventionalaangajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Privitor la raspunderea contraventionala a angajatorilor – persoane juridice, acesta va fi angajata ori de cate ori inspectorii de munca constata la nivelul acestora, incalcari ale prevederilor normative sanctionate contraventional. Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 stabileste explicit faptul ca, persoana juridica raspunde contraventional in cazurile si in conditiile prevazute de actele normative prin care se stabilesc si se sactioneaza contraventii.

Raspunderea contraventionala a angajatorului – persoana juridica este de fapt o fictiune a legiuitorului, avand in vedere faptul ca persoanele juridice nu pot savarsi in mod nemijlocit fapte ilicite sanctionate contraventional. In fapt, conduita ilicita ce atrage raspunderea contraventionala a angajatorului – persoana juridica, apartine persoanelor fizice care isi desfasoara activitatea la nivelul acestuia (asociati, administratori, directori, functionari de executie avand stabilite prin fisele de post atributii a caror nerespectare poate atrage sanctionarea contraventionala a unitatii).

Din punct de vedere al inspectorului de munca, angajatorul – persoana juridica este mult mai simplu de sanctionat decat organele de conducere ale acestuia ori dupa caz, salariatii responsabili cu indeplinirea anumitor atributii. Prin urmare, inspectorul de munca constata existenta faptei ilicite si conditiile raspunderii contraventionale, aplicand sanctiunea contraventionala direct angajatorului – persoana juridica, fara a fi obligat sa efectueze cercetari minutioase prin care sa identifice persoana fizica responsabila de conduita ilicita la nivelul unitatii.

In acest sens va reamintim faptul ca raspunderea contraventionala este o raspundere personala, iar persoanele juridice raspund in nume propriu pentru neindeplinirea obligatiilor legale care le incumba, neputandu-se exonera de raspundere prin invocarea culpei organelor sale de conducere ori a salariatilor sai.

Regresul angajatorului sanctionat contraventional impotriva organelor sale de conducere

In forma sa initiala, Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 stabilea in mod expres faptul ca amenzile aplicate persoanelor juridice pot fi imputate persoanelor fizice vinovate de savarsirea faptelor care au atras raspunderea contraventionala. Desi in prezent aceasta reglementare a fost inlaturata din continutul ordonantei, principiul juridic care a stat la baza acestei posibilitati de regres continua sa subziste.

Astfel, Decretul nr. 31/1954 stabileste ca faptele ilicite savarsite de organele de conducere ale persoanei juridice cu prilejul exercitarii functiei lor, obliga insasi persoana juridica si totodata, atrag raspunderea personala a celui care le-a savarsit fata de persoana juridica. In aceste conditii, persoana juridica sanctionata contraventional va putea regresa impotriva propriului sau organ de conducere, pentru recuperarea amenzii platite ori pentru recuperarea pagubelor generate de aplicarea unor sanctiuni contraventionale complementare(

Exemplu: persoana juridica sanctionata contraventional cu sanctiunea contraventionala principala a avertismentului si totodata cu sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii activitatii pe o perioada determinata, va regresa impotriva organului sau de conducere vinovat in fapt de aplicarea acestor sanctiuni, solicitand plata unor daune-materiale pentru prejudiciul efectiv suferit si beneficiul nerealizat ca urmare a suspendarii activitatii desfasurate de persoana juridica).

Regresul angajatorului sanctionat contraventional impotriva propriului salariat

In situatia in care un salariat este responsabil de conduita ilicita care a atras sanctionarea contraventionala a angajatorului – persoana juridica, dispozitiile Decretului nr. 31/1954 devin inaplicabile.

Posibilitatea angajatorului de a regresa impotriva salariatului vinovat, pentru recuperarea sumelor platite cu titlu de sanctiune contraventionala precum si a pagubelor inregistrate in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale complementare, se poate face numai in conditiile art. 270 si urmatoarele din Codul muncii, privind angajarea raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator.

Angajatorul va trebui sa dovedeasca in acest caz urmatoarele aspecte in fata instantei de judecata:

- incredintarea catre salariat a unor atributii a caror nerespectare a atras aplicarea unei sanctiuni contraventionale;

Exemplu: obligatia salariatului stabilita prin fisa de post de a completa si transmite registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic la inspectoratul teritorial de munca, in termenele si forma prevazute in cadrul Hotararii Guvernului nr. 161/2006.

- prejudiciul material cauzat angajatorului prin conduita ilicita a salariatului, constand de regula in amenda contraventionala aplicata unitatii de catre inspectorul de munca si suportata in mod efectiv de catre aceasta;

Exemplu: nu va exista un prejudiciu material cert si nu se va putea antrena raspunderea patrimoniala a salariatului in situatia in care procesul verbal de sanctionare contraventionala este desfiintat in instanta pe motiv de nelegalitate sau netemeinicie, respectiv in situatia in care instanta de judecata dispune inlocuirea amenzii contraventionale cu sanctiunea avertismentului.

- vinovatia salariatului, respectiv lipsa oricaror imprejurari exonertoare de raspundere;

Exemplu: salariatul se va putea exonera de raspundere, dovedind ca a fost in incapacitate temporara de munca certificata medical, aflandu-se astfel in imposibilitatea de a-si indeplini atributiile de serviciu stabilite prin fisa de post.

- legatura de cauzalitate dintre sanctiunea contraventionala aplicata angajatorului – persoana juridica si conduita ilicita a salariatului;

Exemplu: angajatorul va trebui sa probeze faptul ca nu ar fi primit amenda contraventionala in conditiile in care salariatul si-ar fi indeplinit atributiile stabilite prin fisa de post.

Concomitent cu stabilirea raspunderii patrimoniale, angajatorul persoana – juridica poate angaja raspunderea disciplinara a salariatului vinovat de comiterea faptei ilicite care a atras aplicarea unei sanctiuni contraventionale.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raspundere disciplinararaspundere contraventionalaangajator

Data aparitiei: 27 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Raspunderea angajatorului persoana juridica Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]