Aplicabilitatea noului COR in 2012

Clasificarea ocupatiilor din RomaniaCOR 2012nivel de ocupatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare:

Conform noilor clasificari COR in vigoare incepand cu 01.01.2012, o societate trebuie sa faca acte aditionale la contractele individuale de munca incheiate anterior sau pot fi folosite in aceeasi forma, urmand ca noua clasificiare sa fie utilizata numai pentru contractele de munca incheiate in anul 2012?


Raspuns:

Potrivit art. 2 alin. (2) din Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS privind aprobarea Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), in vederea asigurarii tranzitiei de la Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR), aprobata prin Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii si protectiei sociale, si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 138/1.949/1995, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 272 din 23 noiembrie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare, la noua Clasificare a ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere), aprobata prin prezentul ordin, cele doua clasificari vor fi utilizate in paralel pana la data de 31 decembrie 2011.

Astfel, pentru salariatii ca urmeaza a fi angajati incepand cu 01.01.2012 angajatorii au obligatia de a face incadrarea acestor salariati in functiile/ocupatiile aprobate prin acest ordin comun si de a inregistra in ReGes si apoi transmite contractele individuale de munca ce contin si aceasta mentiune a functiei/ocupatiei conform COR catre inspectoratele teritoriale de munca in conformitate cu dispozitiile HG 500/2011.

In ceea ce priveste contractele de munca in derulare la data de 01.01.2012 functia reprezinta element al contractului individual de munca, nu codul COR. Daca intervine modificarea functiei pe care a fost angajat salariatul, inclusiv daca atributiile inscrise in CIM vizeaza alte functii din noul COR apreciem ca este necesara incheierea unui act aditional la CIM.

Pentru situatia in care numai codul COR prevazut in contractele individuale de munca ale salariatilor angajati pana la data 31.12.2011 nu corespunde cu noul cod COR aprobat prin Ordinul comun 1832/2011 MMFPS si 856/2011 INS, apreciem ca angajatorul va putea emite o decizie intemeiata pe respectivul ordin, prin care, luand la cunostinta de modificarea intervenita, va constata modificarea codurilor COR aferente functiilor salariatilor in cauza.

Mentionam ca noua aplicatie a registrului electronic de evidenta a salariatilor a efectuat automat trecerea de la vechea clasificare COR la noua clasificare COR odata cu importul informatiilor din vechea aplicatie.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Clasificarea ocupatiilor din RomaniaCOR 2012nivel de ocupatie

Data aparitiei: 26 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Aplicabilitatea noului COR in 2012 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Luna august vine cu un pachet promotional de carti

Mai multe articole despre cor 2012
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]