Sporul de noapte, timpul de lucru si munca suplimentara

timp de muncaprogram de muncarepaus saptamanalspor de noapte
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:
1. In art 126 din noul Cod al muncii nu se mai prevede in mod expres ca sporul de noapte se acorda pentru fiecare ora lucrata efectiv noaptea, ca in varianta veche a Codului muncii .
De aceea inspectorii ITM considera ca acest spor trebuie acordat pentru toate orele pe care salariatul le munceste intr-o luna, indiferent daca sunt ore de zi sau de noapte.
Sporul de 25% se acorda pentru orele efectiv lucrate noaptea sau pentru toate orele lucrate intr-o luna? De ex. daca intr-o luna sunt 168 ore lucratoare din care 80 lucrate noaptea, sporul il acord pentru 80 de ore sau pentru 168?
2. Este posibil din punct de vedere legal ca un salariat (paznic) sa aiba un program de lucru de 24 ore lucratoare urmate de 24 ore de repaus? Mentionez ca avand 3 persoane care presteaza activitatea de paza, se acorda fiecaruia repausul saptamanal de 2 zile consecutive.

Raspuns: Conform art. 126 din Codul muncii, salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Astfel, daca programul de lucru nu este redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca salariatului i se va acorda un spor de 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de noapte prestata.

Modul de calcul al sporului pentru orele de noapte prestate:
Salariu de baza: 670 lei
Ore lucratoare in luna: 168
Salariu de baza orar: 670 lei : 168 ore = 3,98 lei/ora
Spor acordat pentru fiecare ora de noapte prestata: 3,98 lei/ora x 25% = 0,995 lei/ora
Spor acordat pentru cele 10 ore de noapte prestate: 0,995 lei/ora x 80 ore = 79,6 lei

Durata maxima legala a timpului de munca este de 12 ore. Acest lucru rezulta din coroborarea art. 115 alin. (2) din Codul muncii (durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore) cu art. 135 din Cod (salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive).

Repausul saptamanal trebuie acordat tuturor categoriilor de angajati, doua zile pe saptamana, de regula sambata si duminica, in conditiile art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de munca. In conditiile in care acest lucru nu este posibil, isi gasesc aplicarea celelalte alineate ale art. 137 din Codul muncii, cu conditia ca angajatul sa beneficieze de repausul saptamanal, fie acordat in alte zile din saptamana decat sambata si duminica, fie acordat cumulat, dupa o perioada de activitate continua de maximum 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

In concluzie, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru sau de norma de munca a unui angajat, acesta are dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal.

In ceea ce priveste orele suplimentare. art. 120 alin. (1) din Codul muncii prevede ca munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112 (peste 40 de ore), este considerata munca suplimentara. Aceasta regula se aplica si in situatia in care datorita specificului activitatii munca este organizata in ture.

In cazul in care, datorita specificului activitatii, programul de lucru este astfel stabilit incat durate zilei de munca este mai mare de 8 ore, timpul de lucru in celelalte zile lucratoare trebuie sa fie stabilit fara a se depasi, conform ar. 113 alin. (2) din Codul muncii, 40 de ore pe saptamana.

Munca prestata de salariat la solicitarea angajatorului in afara duratei programului normal de lucru respectiv de 40 de ore pe saptamana, reprezinta ore suplimentare.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
timp de muncaprogram de muncarepaus saptamanalspor de noapte

Data aparitiei: 25 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sporul de noapte, timpul de lucru si munca suplimentara Nota: 2.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]