Evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala

risc profesionalimbolnavire profesionalasecuritate si sanatate in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu veti putea stabili masuri adecvate de prevenire si protectie a lucratorilor dvs., daca nu realizati mai intai evaluarea de risc pentru fiecare loc de munca sau post de lucru. Mai mult, nu va puteti indeplini in mod corect niciuna dintre obligatiile legale privitoare la sanatatea si securitatea angajatilor fara a fi mai intai in posesia evaluarii riscurilor.

Evaluarea riscurilor profesionale trebuie sa acopere fiecare activitate si fiecare post de lucru dintr-o intreprindere, luand in considerare fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv lucrator, sarcina de munca, echipamente de munca si mediu de munca.

Evaluarea riscurilor trebuie:
- sa identifice riscurile;
- sa identifice lucratorii care pot fi expusi la aceste riscuri;
- sa estimeze riscurile implicate;
- sa ia in considerare daca riscurile pot fi sau nu eliminate;
- sa ia o hotarare in legatura cu masurile suplimentare necesare pentru prevenirea si reducerea riscurilor.

Sanctiune
Nerespectarea obligatiilor legale referitoare la evaluarea riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucratorilor constituie contraventie si si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 de lei la 7.000 de lei, conform art. 39 alin. (5) din Legea 319/2006.

In evaluarea riscurilor profesionale se recomanda implicarea lucratorilor si, daca este cazul, a reprezentantilor acestora cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca, respectiv a comitetelor de securitate si sanatate in munca (CSSM).

Ce este riscul profesional?

In literatura de specialitate din domeniul securitatii si sanatatii in munca, riscul profesional este definit prin posibilitatea de producere a unui accident sau a unei imbolnaviri profesionale intr-un proces de munca, cu o anumita frecventa si gravitate a consecintelor.

Exista risc acceptabil?

In conditiile unui sistem de munca real, nu veti putea elimina toate riscurile de accidentare si/sau imbolnavire profesionala. In primul rand, pentru ca nu veti dispune de resursele materiale si/sau umane necesare unei astfel de actiuni. De aceea, va trebui sa stabiliti care riscuri sunt acceptabile si care inacceptabile.

Pentru a stabili daca un risc este sau nu acceptabil, trebuie sa luati in calcul doua elemente:

1) Probabilitatea cu care actiunea riscului conduce la accident sau afectarea sanatatii si
2) Gravitatea consecintei actiunii leziunii sau afectarii sanatatii.

Veti putea, de pilda, considera acceptabil acel risc care ar avea consecinte grave, dar a carui probabilitate de producere este foarte mica.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
risc profesionalimbolnavire profesionalasecuritate si sanatate in munca

Data aparitiei: 18 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]