Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Care este diferenta intre persoana in intretinere si coasigurat?


Intrebare:


Care este diferenta conform legii intre persoana in intretinere si coasigurat? Sotia unui angajat (care nu poate fi declarata persoana in intretinere dat fiind faptul ca detine teren agricol) poate beneficia de statutul de coasigurat?

Raspuns:

Art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, stabileste ca beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.

Potrivit art. 27 din Norma metodologica privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv de asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate aprobata prin Ordinul 617/2007 , persoanele asigurate in baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege, respectiv sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflate in intretinerea unei persoane asigurate, denumite in continuare coasigurati, isi pastreaza calitatea de asigurat si drepturile care decurg din aceasta numai in perioada in care persoana in a carei intretinere se afla are calitatea de asigurat. Coasiguratii nu pot avea la randul lor coasigurati in baza art. 213 alin. (1) lit. b) teza a doua din lege.

Dupa cum se poate observa, dispozitiile legale citate nu disting intre calitatea de asigurat cu plata contributiei si calitatea de asigurat fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse.
Astfel, vor beneficia de asigurare fara plata contributiei, sotul, sotia si parintii daca nu au venituri proprii si daca se afla in intretinerea asiguratului pe toata perioada in care asiguratul isi pastreaza aceasta calitate indiferent de modalitatea de asigurare: cu plata contributiei, fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse.

Conform art. 56 alin. (7) lit. a) din Codul fiscal, nu sunt considerate persoane aflate in intretinere persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 in zonele montane.

Astfel, conditia de a nu detine terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 in zonele montane vizeaza persoana aflata in intretinere, nu persoana salariatului.

In consecinta, daca sotia salariatului detine terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 in zonele montane nu beneficiaza de calitatea de coasigurat si nici de calitatea de persoana aflata in intretinerea salariatului considerandu-se ca obtine venituri proprii.


Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 17 Ianuarie 2012

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Repunerea In Functie Si Despagubiri

Intrebare: Buna seara, Am fost retrogradat din functie. In urma unei sentinte judecatoresti am fost repus in functie. Hotararea Instantei este " -obliga intimata la plata catre contestator a despagubirilor constand in salariul, cu toate indexarile, sporurile si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, la emiterea deciziei atacate si pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti". Este vorba de perioada 01.01.2013 si pana la 31.07.2013 cand hotararea a ramas definitiva, in aceasta perioada eu am fost mai mult in concediu medical si 3 luni in concediu fara plata. Firma vrea sa-mi acorde pentru aceasta perioada numai diferenta de bani de la o functie la alta, cu toate ca Instanta a stabilit despagubiri constand in salariul.....,cum am mentionat mai sus si nu vor sa ma plateasca nici pentru cele 3 luni in care am fost in concediu fara plata. Eu din hotararea Instantei am inteles ca am dreptul la despagubiri constand in salariul cu toate indexarile-majorate si actualizate-sporurile si celelalte drepturi de care as fi beneficiat pe functia inaite sa fiu retrogradat (si nu la diferenta intre functii cum vor ei). Va rog sa-mi comunicati daca eu interpretez gresit hotararea Instantei sau firma? Va multumesc anticipat! Cu stima, Liviu Muresan

Raspuns: Nu am fost sanctionat. A fost o decizie de retrogradare fara niciun temei legal. Fiind vorba de o de... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA legea 95/2006, deducerea persoanala, calitatea de coasigurat, codul fiscal:
ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA legea 95/2006, deducerea persoanala, calitatea de coasigurat, codul fiscal: