INS: Situatia salariului mediu lunar la finalul anului trecut

salariu mediu netcresteri salarialeINSmajorare salariu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Potrivit unei statistici INS, in luna noiembrie castigul salarial mediu nominal net s-a ridicat la 1.491 lei, in crestere cu 34 de lei fata de luna octombrie, respectiv cu 8,3% comparativ cu aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari s-au inregistrat in sectorul intermedierilor financiare (3705 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (857lei).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in perioada analizata de 2.054 lei, cu 2,2% mai mare decat in octombrie 2011.

Majoritatea activitatilor din sectorul economic au beneficiat de o crestere a nivelului castigului salarial mediu net in comparatie cu luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna noiembrie au fost in crestere comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Majorari semnificative au avut loc in alte activitati extractive (cu 29,2%), respectiv in fabricarea echipamentelor electrice, calculatoarelor si a produselor electronice si optice, colectarea si epurarea apelor uzate, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), captarea, tratarea si distributia apei, activitati de servicii anexe extractiei  (intre 10% si 12%).

Scaderi ale castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), de dificultatile financiare din sectorul economic. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale. Industria metalurgica (de 6,3%), respectiv sectorul fabricarii produselor din tutun (4,2%) au cunoscut cele mai mari dimninuari.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in invatamant (4%), ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, sanatate si asistenta sociala (1,2%), in urma platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici si administratie publica (1%), unde au fost platite sumele restante pentru diferite sporuri ori concediile de odihna.

Comparativ cu luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna noiembrie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 18,2% in sanatate si asistenta sociala, cu 18,0% in administratia publica, respectiv cu 13,3% in invatamant.

Sursa: INS

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu mediu netcresteri salarialeINSmajorare salariu

Data aparitiei: 13 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

INS: Situatia salariului mediu lunar la finalul anului trecut Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]