Studiu IRES: Ce venituri sunt considerate decente

salariu minimstudiu IRESvenituri romani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Asa cum se arata in studiul "Proiectii sociale ale romanilor pentru anul 2012" realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES la mijlocul lunii decembrie 2011, cei mai multi romani au tendinta de a avansa sume modeste in ceea ce priveste veniturile minime de care au nevoie pentru un trai decent si pun siguranta pe prim-plan in ceea ce priveste locul de munca.

Salariul mediu considerat decent de catre romani a scazut fata de anul 2010, iar 34% dintre acestia sunt de parere ca un venit de 1.000 de lei ar fi minimul pe care cineva ar trebui sa il obtina pentru a avea un trai decent, in vreme ce 41% dintre respondenti ridica acest prag la 2.000 de lei. Pragul minim de 2.000 de lei este indicat mai degraba de barbati, persoane cu studii superioare si locuitori ai mediului urban.

In ceea ce priveste perspectivele pe piata muncii se resimt inca destul de puternic efectele crizei financiare, dar si ale celei a locurilor de munca. 41% dintre respondenti care au un loc de munca spera ca anul 2012 sa le aduca mai multi bani, iar 40% si-ar dori mai multa siguranta. Majoritatea romanilor - 85% nu au de gand sa isi schimbe locul de munca. Femeile sunt cele mai nemultumite de slujbele pe care le au, mai ales la capitolul venituri.

Cu toate ca majoritatea romanilor isi doresc sa lucreze in tara (56%), un procent semnificativ, 44%, spera ca anul viitor sa se angajeze in strainatate, acest procent prezentand o crestere de 7 puncte comparativ cu anul trecut. Aceasta tendinta este mai pregnanta in randul tinerilor cu varste intre 18-35 de ani care ar dori sa isi schimbe locul de munca (51,6%).

Potrivit studiului sociologic, 63% dintre cei chestionati nu au un loc de munca, in timp ce 37% sustin ca sunt ocupati. Gradul de ocupare pare sa fie puternic influentat de nivelul de educatie: dintre cei fara studii sau cu studii primare doar 7,8% au un loc de munca, acelasi lucru fiind valabil pentru 39,3% dintre persoanele cu studii medii si pentru 59,3% dintre absolventii de studii superioare.

Studiul "Proiectii sociale ale romanilor pentru anul 2012" a fost realizat in data de 13 decembrie 2011, pe un esantion de 1.435 de indivizi din toate regiunile tarii, iar pentru ilustrarea evolutiei indicatorilor s-a utilizat un studio similar realizat in data de 8 decembrie 2010.

Sursa: IRES


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu minimstudiu IRESvenituri romani

Data aparitiei: 11 Ianuarie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu IRES: Ce venituri sunt considerate decente Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]