Incurajarea suspendarii temporare a CIM din initiativa angajatilor

CIMsuspendarea temporata a CIMConcediul pentru cresterea copiluluiconcediu fara plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O solutie in cazul angajatilor a caror activitate in firma se reduce din cauza crizei economice este aceea de a-i incuraja sa solicite suspendarea temporara a contractului individual de munca pentru rezolvarea problemelor personale.

Pentru a pastra increderea si motivarea angajatilor, este necesar ca suspendarea temporara a CIM sa fie o situatie „castig-castig“ – din care si angajatul, si angajatorul sa obtina beneficii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Suspendarea contractului individual de munca din initiativa angajatului trebuie sa se realizeze cu respectarea prevederilor din Codul muncii.

Printr-un comunicat din partea conducerii firmei, prezentati-le angajatilor avantajele acestei optiuni, precum si modul in care poate fi valorificata. Este important ca angajatul sa aiba initiativa suspendarii contractului de munca, pentru a raspunde integral nevoilor sale si pentru a evita ulterior vreo problema din partea acestuia.

Concediul pentru cresterea copilului

Angajatii pot fi incurajati si sustinuti sa-si aloce timp suficient pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani.

Pe aceasta perioada, oricare din parinti poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului platita de la bugetul de stat. Aceasta indemnizatie reprezinta 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de 4.000 lei.

Daca un angajat intra in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, firma va beneficia de reducerea costului salarial cu acel angajat.

Concediul fara plata pentru formare profesio nala

In diferite cazuri, cariera profesionala a angajatului nu este construita in totalitate pe evolutiile si dezvoltarea profesionala din cadrul companiei.

Exista angajati care cauta sa-si dezvolte anumite competente profesionale pe care nu si le pot dobandi la locul de munca sau prin programele de formare puse la dispozitie de firma dvs.

In acest context, puteti agrea cu angajatii interesati luarea de concedii fara plata pentru formare profesionala.

Exista si angajati care doresc sa-si schimbe cariera profesionala si care, la randul lor, pot beneficia de timpul necesar pregatirii competentelor pentru o noua evolutie profesionala.

Aceasta situatie este reglementata de art. 54 din Codul muncii: contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Pe toata perioada concediului, angajatul beneficiaza de toate celelalte drepturi, cu exceptia celor de natura salariala. In consecinta, pentru perioada concediului fara plata nu se vor plati nici contributiile sociale datorate de angajator.

Durata concediului fara plata in interes personal este stabilita prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Concediul fara plata pentru studii

O forma speciala de dezvoltare profesionala o constituie participarea angajatului la diferite forme de invatamant, de exemplu: studii universitare, postuniversitare, de masterat sau de doctorat. Avand in vedere durata ridicata a acestora, parcurgerea lor devine un impediment pentru angajati.

In conditiile in care este necesar sa luati masuri pentru reducerea costurilor in firma dvs., concediul fara plata pentru studii reprezenta o oportunitate atat pentru angajator, cat si pentru angajatii interesati.

Conform art. 61 alin. (2) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si susti nerea lucrarii de diploma in invatamantul superior.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CIMsuspendarea temporata a CIMConcediul pentru cresterea copiluluiconcediu fara plata

Data aparitiei: 07 Decembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Incurajarea suspendarii temporare a CIM din initiativa angajatilor Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]