Consultanta in afaceri | Manager

     eNews Legislatia Muncii

Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Suspendare absente nemotivate. Inregistrari in ReviSal

Intrebare:


Conform art. 4 alin. (1) lit. h) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal), perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Cand poate fi stabilita data suspendarii in mod legal in cazul in care salariatul are absente nemotivate din prima zi a lunii? Poate fi data suspendarii stabilita pentru 5 ale lunii urmatoare?


Raspuns:

Salariatul poate solicita plata indemnizatiilor de asigurari sociale in termen de 90 de zile de la data la care era drept sa le solicite in baza art. 40 alin. (1) din OUG158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.

Conform art. 51  alin. (2) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

Astfel, potrivit textului citat, angajatorul are posibilitatea sa stabileasca prin prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern conditiile in care contractul individual de munca poate fi suspendat in cazul in care salariatul absenteaza nemotivat.

Prin urmare, chiar daca conditiile in care contractul se suspenda sunt stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern este necesar sa se stabileasca caracterul nemotivat al absentelor. Daca s-a stabilit ca absentele au caracter nemotivat suspendarea opereaza din prima zi a absentelor nemotivate.

In situatia in care se constata ca suspendarea nu trebuia inregistrata  sau datele suspendarii au fost inregistrate eronat, in registru general de evidenta a salariatilor se va opera anularea suspendarii sau corectarea datelor suspendarii, dupa caz.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 02 Decembrie 2011Votati pagina "Suspendare absente nemotivate. Inregistrari in ReviSal":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Angajata La Stat Tinuta In Stand By Ca Sa Isi Dea Demisia

Intrebare: Buna ziua, Acum un an am decis impreuna cu angajatorul sa suspendam CIM pentru o perioada de un an, pentru ca ei sa poata angaja pe perioada determinata pe altcineva, iar eu sa pot sa fac un program de voluntariat in strainatate. La incheierea termenului (martie) am cerut o prelungire de 3 luni. Mi s-a oferit o prelungire de 1 luna (desi am explicat cat se poate de clar ca nu voi putea relua activitatea intr-un timp mai scurt) cu mentiunea ca daca mai e nevoie, mai prelungim. Am facut intocmai si la expirarea termenului am mai cerut o prelungire, mentionand, din nou, ca nu pot ajunge mai repede de luna iunie. Mi s-a aprobat a 2-a prelungire pana in mai (!!!!!) pentru exact o luna cand eu cerusem doua. Cand am cerut prelungirea din mai pana in iunie, domnul director de departament a facut o cerere directorului general pentru a-mi incheia CIM, motivand ca dansul a avut toata intelegerea insa nu se poate lipsi de angajati (?!). Conform OUG 34/2009 actualizată prin: OUG 32/2010 -institutia nu poate angaja. Mi-au cerut sa fac cerere de incetare a CIM pentru a nu imi incheia CIM pe motiv de indisciplina, conform Regulamentului de ordine interioara. Le-am spus ca nu imi voi da nici demisia si nici nu voi scrie cererea, asadar asteptam sa inceapa procedura de desfiintare a CIM. Intre timp am aflat ca mai semneaza cereri de suspendare a CIM pe perioada determinata unei alte colege. Si astept de 2 saptamani sa fiu convocata pentru a ma apara. Insa ei nu fac nimic. Este legal?

Raspuns: Angajatorul poate incadra un salariat pe perioada cat contractul dvs este suspendat, Codul muncii ii... citeste tot raspunsul aiciARTICOLE SIMILAREULTIMELE ARTICOLEReviste Gratuite
Reviste gratuite
Alerter
Alerter
Serviciu instant de informare
Top articole
Noutati
Codul Muncii pentru CONTABILI
» Detalii Click Aici «
Important: Manualul Expertului in Legislatia muncii
» Detalii Click Aici «
Nou! Cele 9 proceduri obligatorii in Resurse Umane
» Detalii Click Aici «
Harta completa a tuturor veniturilor platite de angajatori.Contributii si Impozite
» Detalii Click Aici «
384 de intrebari si raspunsuri vitale din Legislatia Muncii
» Detalii Click Aici «Club
Forum Legislatia Muncii
Intra in legatura cu experti si colegi
Vezi ultimele discutii

Din reteaua RS:
Info tva | Blogul Specialistului | Carti de afaceri | Campeanu.ro | Contabilitate si fiscalitate | Timp liber
Idei de afaceri | Librarie de afaceri | Libraria R&S | Management | Stiri juridice | Agricultura | AdSenseUtile
    Afaceri profitabile cu ferme     Codul fiscal     Declaratii fiscale     Legea Contabilitatii     Monitorul Oficial     Codul civil 2014     Codul penal 2014     Legislatie TVALegislatiaMuncii.ro poza

© 2006 - 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Privacy Policy | RSS RSS Flux RSS 2.0     Sitemap XML Sitemap XML     Autori     Termeni si conditii     Contact

SATI
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute noua lege din 2014

Descarcati gratuit Raportul Special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii