Concedierea salariatei revenita din CCC. Conditii

desfiintare loc de muncaconcediu crestere copilconcedierepost vacant
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare:

O societate are o angajata care a nascut in decembrie 2009. Este legala concedierea din motive ce nu tin de persoana salariatului in cazul in care se desfiinteaza postul acestei salariate aflate in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani?

Se face precizarea ca decizia de incetare i se va inainta in prima zi de reincepere a activitatii, cu un preaviz de 20 de zile lucratoare. Este obligatoriu ca societatea sa ii aduca la cunostinta lista posturilor vacante din institutie?

Raspuns:

Potrivit dispozitiilor art. 60 lit. e) Codul muncii concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

In acelasi sens sunt si dispozitiile art. 21 lit. d) din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca potrivit carora este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul salariatei care se afla in concediu crestere copil in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani. Alin. (2) al art. 60 din Codul muncii stabileste ca aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii. Asadar, singurele situatii in care salariatii aflati in concediu crestere copil pot fi concediati, sunt reorganizarea judiciara si falimentul.

La reluarea activitatii angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza acelasi post si nu un altul, in caz contrar masura fiind lovita de nulitate absoluta, in conformitate cu art. 81 lit. a) coroborat cu art. 41 alin. (1) si (3), precum si cu art. 57 alin. (1) din Codul muncii. Asa fiind, nici desfiintarea postului salariatei aflate in concediu crestere copil nu poate fi dispusa in perioada acestui concediu intrucat angajatorul are obligatia ca la revenirea din concediu sa il reintegreze pe acelasi post.

In concluzie, dupa implinirea copilului a varstei de doi ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap si revenirea salariatei la locul de munca detinut anterior datei nasterii, poate fi dispusa desfiintarea postului, astfel salariata poate fi concediata prin desfiintarea postului in temeiul art. 65 din Codul muncii cu o perioada de preaviz ce nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare.

Decizia de incetare va fi inmanata salariatei la expirarea perioadei de preaviz deoarece pe durata preavizului pot interveni situatii care duc la intreruperea perioadei de preaviz (exemplu: concediu pentru incapacitate temporara de munca). Obligatia comunicarii listei cu locurile de munca vacante exista, potrivit dispozitiilor art. 64 din Codul muncii, in situatia concedierii dispuse in temeiul art. 61 lit. c) si d) precum si in cazul art. 56 alin. (1) lit. e) din Codul muncii.

Prin urmare aceasta obligatie nu exista in cazul concedierii individuale sau colective, prin desfiintarea locului de munca, pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
desfiintare loc de muncaconcediu crestere copilconcedierepost vacant

Data aparitiei: 30 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concedierea salariatei revenita din CCC. Conditii Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Este posibila detasarea unui salariat din privat in sistemul bugetar?Locuri de munca pentru bugetari in august 2015Resurse umane: Cum recrutati personal in prezent?Codul Muncii se modifica - ce noutati apar, in curand?Vechimea in munca sau in specialitate? Ce trebuie sa stii

ULTIMELE ARTICOLE

Recrutare si selectie de personal - ce trebuie sa contina fisa postului?Posibilitatea reincadrarii unui asistent medical cu studii superioare - PROCEDURANOUTATI in legislatia muncii: dreptul salariatilor-parinti de a lucra partial de acasa si organizarea concursului la angajareLISTA de control pentru planificarea recrutarii si selectiei de personal - specialistii explicaRegulamentul intern. 3 studii de caz folositoare oricarui manager HR
Mai multe articole despre post vacant
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]