ReviSal: Dificultati in procedura de modificare a tipului de contract

Codul munciiHG 500/2011ReviSalLegea 53/2003modificare CIM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare:

O societate a incheiat cu un salariat un contract individual de munca cu locul desfasurarii activitatii la sediul firmei. La data de 20 noiembrie 2011 se schimba locul desfasurarii activitatii de la sediul angajatorului la domiciliul salariatului. In acest caz trebuie intocmit un alt contract de munca, respectiv contract de munca la domiciliu sau se va intocmi doar act aditional privind schimbarea locului desfasurarii activitatii?

De asemenea, in situatia in care ar trebui intocmit act aditional, cum se inregistreaza in ReviSal aceasta modificare avand in vedere faptul ca programul ReviSal nu permite o asemenea modificare. In concret, nu se permite modificarea tipului contractului, ci doar corectarea lui.

Raspuns:

Conform art. 108 alin. (1) din Codul muncii ,  sunt considerati salariati cu munca la domiciliu acei salariati care indeplinesc, la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin. Astfel, specificul muncii la domiciliu este dat de locul muncii care nu este situat la sediul social al angajatorului sau la un punct de lucru ci la domiciliul salariatului.

Conform art. 3 alin. (1) lit. e) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal) unul dintre elementele registrului general de evidenta al salariatilor il constituie tipul contractului individual de munca. In temeiul art. 4 alin. (2) din acelasi act normativ,  modificarea tipului de contract individual de munca se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea 53/2003 , republicata. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.

Asadar, avand in vedere prevederile legale enuntate modificarea tipului de contract individual de munca ar fi trebuit sa fie permisa de aplicatia informatica a registrului general de evidenta a salariatilor. Insa, asa cum mentionati, aplicatia nu permite modificarea. In aceasta situatie, pentru rezolvarea problemei trebuie sa va adresati Inspectiei Muncii, institutia care a adoptat aplicatia informatica.

De asemenea, aveti posibilitatea sa incetati contractul individual de munca existent si sa incheiati un nou contract in care sa specificati ca locul muncii este stabilit la domiciliul salariatului.

In plus, contractul individual de munca la domiciliu va contine, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) din Codul muncii , urmatoarele:

a) precizarea expresa ca salariatul lucreaza la domiciliu;
b) programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului;
c) obligatia angajatorului de a asigura transportul la si de la domiciliul salariatului, dupa caz, al materiilor prime si materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum si al produselor finite pe care le realizeaza.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiHG 500/2011ReviSalLegea 53/2003modificare CIM

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

ReviSal: Dificultati in procedura de modificare a tipului de contract Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]