Noua lege a sanatatii: Ne asteapta firmele private de asigurare

Reforma sanatatiiasigurari de sanatate privateCNASfirme private asigurare sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Incepand cu data de 1 ianuarie 2012 va intra in vigoare noua Lege a Sanatatii. Actul va conduce la o reforma substantiala a sistemului de sanatate prin trecerea celei mai mari parti a contributiilor catre firme private de asigurare. Companiile de asigurare urmeaza astfel sa semneze contracte cu furnizorii de servicii medicale (spitale si medici de familie) si, de asemenea, cu contribuabilii.

Multe dintre aspectele acestei noi legi nu sunt insa lamurite. Se estimeaza ca doar 6 dintre cei 10 potentiali asiguratori vor putea sa ofere astfel de servicii, mai ales ca una dintre conditiile impuse asiguratorilor: cel putin 1 milion de clienti pe partea de asigurari de sanatate si sa fi vandut polite dedicate de cel putin 500 de milioane de euro la nivel de grup. Chiar daca teoretic suna ca un sistem modern care ar putea functiona, in realitate piata asigurarilor de sanatate din Romania aduce anual sub 80 de milioane de euro.

Contributiile sociale la fondul social de sanatate raman in continuare obligatorii, insa va fi la alegerea fiecaruia ce casa de sanatate ii administreaza banii. Mai mult, asa cum se intampla si in cazul pensiilor facultative, banii vor fi redirectionati in mod automat catre o casa de asigurari privata daca cetatenii nu vor opta la timp pentru una dintre aceste companii.

Va exista, in schimbul sumelor platite, un pachet de baza, mai exact, o lista cu servicii pe care statul se obliga sa le asigure cetatenilor care vor incheia astfel de asigurari.

Pachetul de servicii de baza cuprinde serviciile medicale, serviciile de ingrijire a sanatatii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii si care se suporta din fond in conditiile stabilite prin legislatia specifica contractului-cadru. Acest pachet va cuprinde insa numai anumite servicii, astfel ca romanii ar putea plati o asigurare suplimentara de 50 de euro pentru a beneficia de mai multe servicii medicale.

Fondul public de asigurari sociale de sanatate, denumit in continuare fondul, este un fond unic special care se constituie si se utilizeaza potrivit prezentei legi si este administrat si gestionat de CNAS.

Cotele de contributii pentru asigurarile sociale de sanatate se stabilesc dupa cum urmeaza: 5,2% pentru cota datorata de angajator si 5,5% pentru angajati, precum si pentru celelalte categorii de persoane care au obligatia platii contributiei direct sau cu plata din alte surse;

Din sumele colectate in contul fondului o cota de 1% se constituie in fondul de rezerva, o cota de 1% pentru administrarea, functionarea si cheltuieli de capital ale Casei Nationale a Asigurarilor Sociale de Sanatate si o cota de 5% se utilizeaza ca fond de echilibrare a riscurilor intre asiguratorii de sanatate.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Reforma sanatatiiasigurari de sanatate privateCNASfirme private asigurare sanatate

Data aparitiei: 24 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noua lege a sanatatii: Ne asteapta firmele private de asigurare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]