Durata CIM nu poate fi conditionata de performantele salariatului. Acordarea bonusului

Codul munciisalariu de bazabonus lunarplata bonus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

In ce masura este un angajator obligat la plata bonusului lunar cuprins in oferta salariala a unui agent care nu mai lucreaza la firma (desfacere CIM de drept, expirarea duratei determinate, dar neprelungire din cauza evaluarii negative) dupa incetarea relatiilor de munca cu acel agent?

Nota: Bonusul se refera la o perioada lucrata de agent, dar scadent dupa plecarea acestuia din firma.
In oferta salariala (semnata de angajator - angajat) s-a specificat ca NU va primi bonusul aferent dupa plecare din motive de evaluare negative (acesta fiind motivul neprelungirii CIM).

Raspuns:

Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri. Adaosul la salariul de baza mentionat la art. 160 reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se poate acorda in functie de performantele individuale daca partile contractului individual de munca au stabilit astfel. Asadar, in contractul individual de munca partile vor stabili in mod obligatoriu, salariu de baza si, facultativ, pot stabili un adaos la salariul de baza ce se acorda in functie de performantele individuale.

In situatia in care, in contractul individual de munca s-a stabilit acordarea unui adaos la salariul de baza, in functie de realizarea anumitor obiective, salariatul va beneficia de salariul de baza, indiferent de gradul de realizare a obiectivelor. Adaosul, insa, va fi acordat salariatului in functie de gradul de realizare a obiectivelor conform celor negociate de parti.

Astfel, daca salariatul a realizat in proportie de 100% obiectivele stabilite, angajatorul are obligatia sa ii plateasca adaosul in proportie de 100%.

Conform art. 56 alin. (1) lit. i) din Codul muncii , contractul individual de munca incheiat pe durata determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului. Prelungirea contractului individual de munca incheiat pe durata determinata nu poate fi conditionata de realizarea unor performante de catre salariat. Aceasta, intrucat, cazurile in care contractul individual de munca poate fi incheiat pe durata determinata sunt expres prevazute de Codul muncii in art. 83.

Astfel, durata contractului individual de munca poate fi determinata numai de aceste cazuri si de termenul maxim prevazut de Codul muncii . Ca modalitate de verificare a aptitudinilor salariatului, angajatorul poate utiliza perioada de proba. Ca atare, angajatorul are obligatia sa acorde salariatului bonusul in functie de gradul de realizare a obiectivelor stabilite.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciisalariu de bazabonus lunarplata bonus

Data aparitiei: 23 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Durata CIM nu poate fi conditionata de performantele salariatului. Acordarea bonusului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]