Ce sunt obiectivele de performanta?

regulament internobiective de performantaresurse umaneevaluare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In managementul resurselor umane, obiectivele de performanta sunt considerate acele standarde care trebuie atinse de catre angajat cu prilejul desfasurarii sarcinilor de serviciu si care se aliniaza:
– pe de o parte cu obiectivele organizatiei;
– pe de alta parte cu obiectivele personale ale salariatului.

Managementul prin obiective, care mai este denumit management pe baza de rezultate, presupune din partea angajatorului:
– Identificarea obiectivelor
– Planificarea activitatii
– Controlul desfasurarii acesteia
– Evaluarea performantelor.

Fara a intra in problematica managementului prin obiective, observam ca implementarea acestuia era dificila in conditiile in care legislatia nu permitea efectiv, in raport cu salariatii, utilizarea parghiilor necesare planificarii. Acesta era de fapt principalul repros adus legislatiei muncii anterioare: faptul ca instrumentele contractuale erau insuficient de flexibile, iar managerii nu reuseau, cu deosebire in conditiile crizei economice, adaptarea raporturilor de munca incheiate la realitatea economica.

Intr-adevar, pana in mai 2011, acest concept apartinea exclusiv domeniului managementului resurselor umane, fara a avea implicatii juridice deosebite. Dar, prin completarea art. 40 alin. (1) lit. f) din Codul muncii, republicat, s-a prevazut ca angajatorului ii revine – intre altele – dreptul de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.

Aceasta prevedere a adus cu sine numeroase dificultati practice. Prima dintre acestea a vizat evaluarea salariatilor, despre care Codul muncii prevede, dupa modificare, ca ar urma sa fie realizata pe baza unor criterii stabilite in contractul colectiv de munca, precum si in regulamentul intern.

Problema 1
Legea se refera cand la criterii de evaluare, cand la obiective de performanta. Este acelasi lucru?

Raspuns
Nu. Codul muncii foloseste alternativ notiunea de “criterii de evaluare” si “obiective de performanta”. Totusi, aceste notiuni nu trebuie confundate.
Obiectivele de performanta se insereaza in contractul individual de munca, nu in regulamentul intern, si au caracter individual, fiind special adaptate unui anumit salariat si sarcinilor acestuia. In plus, nu exista obligativitatea stabilirii obiectivelor de performanta pentru toti salariatii, ci numai pentru aceia care prin natura postului ocupat prezinta un specific in raport cu activitatea firmei in ansamblu.

Problema 2
Tuturor salariatilor trebuie sa le stabilim obiective de performanta?

Raspuns
Nu. Obiectivele de performanta vor fi stabilite numai cu privire la acea categorie de salariati in cazul carora fisa postului permite includerea unor astfel de obiective. Spre exemplu, in cazul unui portar, sau al unui magaziner, sau al unui angajat al serviciului de protectie si paza, nu se obisnuieste inserarea de obiective de performanta.

Dimpotriva, in cazul unei persoane cu functie de conducere, sau al unui agent de vanzari etc. – obiectivele de performanta pot fi utile.

Asadar, obiectivele de performanta au urmatoarele caracteristici:
- au caracter individual. Ele sunt stabilite de catre angajator pentru fiecare salariat in parte, sau pentru o categorie restransa de salariati;
- in mod normal, ele nu se stabilesc prin Regulamentul intern (tocmai datorita faptului ca sunt orientate dupa salariat) ci se insereaza doar in contractul individual de munca;
- au caracter facultativ. Angajatorul are dreptul de a fixa obiectivele de performanta ale fiecarui salariat, nu si obligatia de a o face. De aceea, cand se refera la elementele obligatiei de informare, cuprinse in art. 17 alin. (3), Codul muncii face referire la lit. e) exclusiv la “criteriile de evaluare”;
- formeaza obiect al asa-numitei “clauze de obiectiv”, una dintre clauzele facultative ale contractului individual de munca care se negociaza in mod liber de catre parti.

Cum am vazut, art. 40 alin. (1) lit. f) din Codul muncii prevede dreptul angajatorului de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora. Textul are in vedere aici evaluarea modului de indeplinire a obiectivelor de performanta, care sunt individuale, deci nu coincid cu criteriile de evaluare, care sunt generale.

Salariatii carora li s-au stabilit obiective de performanta vor trebui asadar evaluati sub doua aspecte:
– din punctul de vedere al obiectivelor specifice;
– sub aspectul criteriilor de evaluare general aplicabile in firma.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
regulament internobiective de performantaresurse umaneevaluare

Data aparitiei: 17 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce sunt obiectivele de performanta? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]