Expirarea termenului de preaviz dupa incetarea suspendarii CIM

Codul munciipreavizRevisal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare: Un angajat isi da demisia fara respectarea termenului de preaviz.In perioada de preaviz societatea trimite convocarea de cercetare disciplinara prima data prin posta cu confirmare de primire si a doua zi prin FAN COURIER.
Convocarea trimisa prin curier se returneaza in ziua in care a fost expediata fara confirmare de primire dar cu mentiunea curierului ca se refuza primirea.
Aceeasi convocare trimisa prin posta nu a fost confirmata de primire nici pana la expirarea termenului de preaviz.
Societatea a comunicat in revisal suspendarea CIM cu data expedierii prin posta a convocarii.
Stim ca data suspendarii trebuie sa coicida cu luarea la cunostinta a convocarii.
Ne putem justifica suspendarea CIM doar cu declaratia curierului privind refuzul?
Daca am gresit cu comunicarea in Revisal , mai putem corecta ceva?
Daca nu am primit confirmarea de la posta atunci contractul trebuia incetat la expirarea termenului de preaviz?

Raspuns: In practica, adeseori angajatorii apreciaza ca data suspendarii contractului individual de munca pe durata cercetarii disciplinare prealabile trebuie sa coincida cu luarea la cunostinta a convocarii. Insa nu exista temei legal pentru o astfel de sustinere. In realitate, daca ar fi sa interpretam ad litteram dispozitiile Codului muncii ar trebui sa conchidem, de fapt, ca cercetarea disciplinara dureaza doar cat dureaza sedinta/sedintele la care este convocat salariatul. Astfel, daca ne raportam la dispozitiile art. 251 din Codul muncii observam ca se vorbeste despre convocarea salariatului la cercetarea disciplinara prealabila si despre dreptul angajatorului de a dispune sanctionarea salariatului fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile, in cazul neprezentarii salariatului la convocare. Din aceste dispozitii pare a rezulta ca legiuitorul considera ca cercetarea disciplinara prealabila se face in timpul intrevederii cu salariatul convocat.

Insa, apreciem ca o asemenea interpretare literala nu corespunde spiritului legii. Se pune intrebarea: care ar mai fi ratiunea art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii (care instituie dreptul angajatorului de a dispune suspendarea contractului de munca pe durata cercetarii disciplinare prealabile), daca durata cercetarii disciplinare ar coincide cu durata intrevederii cu salariatul convocat, avand in vedere ca, oricum, pe durata intrevederii salariatul nu isi poate desfasura munca? Cu alte cuvinte, intr-o asemenea interpretare literala, art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii isi pierde sensul; putea lipsi din cod.

Prin urmare, optiunea pentru o interpretare fireasca, rezonabila, ar trebui sa ne conduca la concluzia ca, de fapt, prin durata cercetarii prealabile, astfel cum este stabilita in art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul muncii , si pentru care angajatorul poate dispune suspendarea contractului individual de munca, ar trebui sa intelegem perioada in care angajatorul desfasoara orice fel de formalitati si demersuri pentru analiza si examinarea imprejurarilor care genereaza suspiciunea unei abateri disciplinare din partea salariatului. Cu alte cuvinte, avand in vedere ca si pana la expedierea catre salariat a convocarii pentru prezentare, s-au desfasurat anumite verificari, care au condus la concluzia ca este necesara convocarea salariatului pentru clarificari, deducem ca momentul de inceput al declansarii procedurii de cercetare ar putea fi momentul emiterii deciziei de numire a comisiei sau persoanei care va efectua cercetarea disciplinara prealabila. Practic, din acest moment persoana in cauza sau comisia declanseaza actiuni de verificare si cercetare. Asadar, din aceasta perspectiva, rezulta ca in cazul dat, existenta deciziei angajatorului, prin care a fost numita persoana/comisia care se ocupa de cercetarea disciplinara prealabila, avand data anterioara expedierii convocarii prin posta si curier, ar fi suficienta pentru a justifica suspendarea contractului de munca al salariatului in cauza la data la care ati facut-o.

In ceea ce priveste lipsa primirii confirmarii de la posta, aceasta imprejurare nu este decisiva atat timp cat exista dovada refuzului de a primi convocarea trimisa prin curier.

In concluzie, in aceasta interpretare pe care o sustinem, nu ati gresit in REVISAL.

Referitor la efectele suspendarii, apreciem ca a fost suspendata, pe cale de consecinta, si curgerea termenului de preaviz. Asadar, contractul de munca a incetat, daca nu ati dispus intre timp concedierea disciplinara a salariatului in cauza, la expirarea termenului de preaviz, care a continuat sa curga cu partea care mai ramasese, dupa finalizarea procedurii cercetarii disciplinare prealabile, adica dupa incetarea suspendarii contractului de munca pentru acest motiv.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciipreavizRevisal

Data aparitiei: 16 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Expirarea termenului de preaviz dupa incetarea suspendarii CIM Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]