Accident de munca - indemnizatia (cine o suporta, cuantum) - iunie '06

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

              Care este cuantumul imdemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca datorata unui accident de munca? Pentru cate zile suporta societatea indemnizatia?

Raspuns:

               Regimul JURIDIC aplicabil accidentelor de munca si bolilor profesionale este reglementat prin dispozitiile Legii nr. 346/2002, respectiv Ordinului M.M.S.S.F. nr. 848/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:

- in primul rind, aveti obligatia in calitate de angajator de a viza certificatul medical de catre directia de sanatate publica judeteana, respectiv de casa teritoriala de pensii in a carei raza teritoriala aveti sediul;

- cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca datorata unui accident de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate de asigurat in ultimele 6 luni anterioare producerii accidentului. In cazul in care salariatul dvs. nu a lucrat 6 luni pentru unitatea dvs., veti calcula indemnizatia in functie de media veniturilor salariale lunare brute realizate de acesta (pentru care s-a achitat contributia la Fondul pentru accidente de munca si boli profesionale);

- in situatia in care in urma accidentului de munca a rezultat o urgenta medico – chirurgicala (potrivit certificatului medical prezentat de salariat), cuantumul indemnizatiei pentre incapacitate temporara de munca este de 100% din media veniturilor salariale brute, realizate de asigurat in ultimele 6 luni anterioare producerii accidentului.

- societatea angajatoare suporta indemnizatia in primele 3 zile de incapacitate temporara de munca din fondul sau de salarii.

- incepind cu a 4 – a zi de incapacitate, contributia va fi suportata din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale – situatia in care indemnizatia va fi calculata si platita de angajator, care va deduce suma respectiva din contributia datorata Fondului pentru accidente de munca si boli profesionale. In situatia in care indemnizatia platita in aceste conditii depaseste cuantumul contributiei lunare datorate Fondului, angajatorul va solicita casei teritoriale de pensii recuperarea sumei respective sau dupa caz, compensarea cu alte debite.

- Pe durata primelor 3 zile in care angajatorul suporta indemnizatia, nu va include cuantumul acesteia in fondul de salarii in functie de care se calculeaza contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, respectiv contributia pentru asigurarile sociale de sanatate (CASS), avind in vedere dispozitiile Legii nr. 95/2006. In ce priveste contributia de asigurari sociale datorata de angajator, (CAS) , aceasta nu se datora asupra sumelor reprezentind prestatii de asigurari sociale suportate din fondurile proprii ale angajatorului, in conditiile art. 26 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, modificata si completata. In urma abrogarii acestui text de lege prin dispozitia expresa a O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, a ramas o lacuna de reglementare – sfatul nostru fiind in acest caz, pina la clarificarea acestei probleme, includerea in fondul de salarii a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca pentru accidente de munca, suportata din fondurile angajatorului. In orice caz, veti include indemnizatia in fondul de salarii in functie de care se calculeaza contributia angajatorului la bugetul asigurarilor pentru somaj, respectiv contributia pentru concedii si indemnizatii de sanatate.

- Totodata veti retine si vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, aplicata asupra salariului de baza brut lunar, pina la momentul la care perioada de incapacitate temporara de munca depaseste 30 de zile.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 12 Iunie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Accident de munca - indemnizatia (cine o suporta, cuantum) - iunie '06 Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]