Invoirea se trece in REVISAL?

revisalinvoireconcediu fara plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
In urma modificarilor REVISAL a aparut intrebarea daca invoirea, atunci cand nu (mai) exista concediu de odihna, trebuie precizata in REVISAL. Cititi mai jos raspunsul.
 
Salariatul are obligatia sa respecte programul de lucru stabilit prin contractul individual de munca avand obligatia ca, in aceasta perioada sa fie prezent la locul de munca, sa isi indeplineasca atributiile de serviciu si sa nu isi paraseasca postul.

Daca salariatul inainteaza angajatorului o cerere de invoire iar angajatorul o aproba, salariatul va fi pontat invoit.

De regula invoirea se acorda de angajator, daca este de acord cu solicitarea angajatului, atunci cand acesta urmeaza a-si realiza anumite interese personale.

Astfel, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractante, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului.

Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca, si, prin urmare, perioadele de timp in care salariatul este invoit nu se inscriu in registrul general de evidenta a salariatilor.

Concediul fara plata se acorda de catre angajator salariatului, in baza acordului de vointa al partilor.

Concediul fara plata este prevazut in mod expres in art. 153 din Codul muncii , in care se arata ca pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.

Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Concediul fara plata se aproba pe baza cererii formulate de salariat, fara indeplinirea altor formalitati.

Spre deosebire de invoire, concediul fara plata reprezinta o cauza de suspendare a contractului individual de munca prin acordul partilor. In acest sens, articolul 54 din Codul muncii prevede suspendarea contractului individual de munca, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Conform art art. 4 alin. (1) lit. c) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se inregistreaza in registru in termen de maximum 20 de zile lucratoare de la data suspendarii.

Concediul fara salariu fiind o cauza de suspendare a contractului individual de munca, perioadele in care salariatii beneficiaza de acest concediu se vor inscrie in registrul de evidenta a salariatilor.

In concluzie, atat in cazul invoirii, cat si in cazul concediului fara plata, salariatul absenteaza de la serviciu cu acordul angajatorului, insa intre cele notiuni exista deosebiri fundamentale.

Astfel, pe perioada invoirii, salariatul va fi platit corespunzator timpului normal de lucru, in timp ce pe perioada concediului fara plata, acesta nu va beneficia de salariu.

Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca si nu va fi inregistrata in REVISAL, in timp ce concediul fara salariu reprezinta o cauza de suspendare a contractului de munca, expres prevazuta de Codul muncii, si va fi inregistrata in REVISAL, in termenul fixat de lege.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
revisalinvoireconcediu fara plata

Data aparitiei: 14 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Invoirea se trece in REVISAL? Nota: 4.38 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]