Protectia Muncii: stiati ca ceaiul sau apa minerala pot fi deduse ca "alimente de protectie"?

OUG 99/2000protectia munciiLegea 319/2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Alimentatia de protectie a fost reglementata de prevederile art. 16 din Legea protectiei muncii 90/1996 care la art. 16 prevedea ca alimentatia de protectie se acorda, obligatoriu si gratuit, de catre persoanele juridice si fizice persoanelor care lucreaza in locuri de munca cu conditii grele si vatamatoare, pe baza normelor elaborate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
 
In prezent, conform art. 14 din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca.
 
Observam ca, in prezent, nu mai exista distinctiile limitative pentru locurile de munca cu conditii grele si vatamatoare, pe baza normelor elaborate de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Insa, alimentatia de protectie se acorda salariatilor care lucreaza in conditii de munca care impun acest lucru. Ca atare, angajatorul trebuie sa faca dovada ca, conditiile in care este prestata munca impun acordarea alimentatiei de protectie.
 
Prin urmare, nu este suficient ca alimentele de protectie sa fie precizate in contractul individual de munca ci este necesar ca, conditiile in care este prestata munca sa impuna acordarea lor.
 
In situatia in care, conditia impusa de art. 14 din Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca este indeplinita, cheltuiala cu alimentele de protectie reprezinta o cheltuiala deductibila in baza art. 21 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal .
 
Ceaiul fierbinte si apa pentru salariati reprezinta o cheltuiala cu protectia sociala a salariatilor in conditiile OUG 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca.
 
Prin temperaturi extreme in sensul OUG 99/2000 se intelege temperaturile exterioare ale aerului, care:
 
a) depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
b) scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.
 
In consecinta, apa minerala si ceaiurile fierbinti sunt cheltuieli deductibile daca sunt acordate salariatilor in perioada temperaturilor extreme astfel cum sunt definite de OUG 99/2000.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 99/2000protectia munciiLegea 319/2006

Data aparitiei: 07 Noiembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Protectia Muncii: stiati ca ceaiul sau apa minerala pot fi deduse ca "alimente de protectie"? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]