Ce trebuie facut si ce nu in cazul unei fracturi

fracturavictima
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Nu trebuie sa se actioneze in mod brutal sau sa i se impuna victimei miscari inutile.
 
Victima nu trebuie ridicata in picioare sau transportata inainte de imobilizarea fracturii, pentru ca toate acestea pot sa provoace complicatii precum:
- accentuarea durerii;
- deplasarea fragmentelor osoase uneori ascutite si taioase care distrug muschi, vase de sange sau nervi, provocand hemoragii sau paralizii;
- transformarea fracturii inchise intr-una deschisa, ceea ce implica, de asemenea, complicatii in plus.
 
Ce trebuie facut in cazul producerii unei fracturi?
 
Primul ajutor se acorda la locul accidentului, exceptand cazul in care exista un pericol pentru salvator sau pentru victima. In acest caz, victima trebuie asezata in cel mai apropiat loc sigur.
 
In caz de fractura deschisa, trebuie procedat mai intai la oprirea hemoragiei si la pansarea ranii. Orice os iesit in afara trebuie protejat cu fesi de jur imprejur, dar nu trebuie fortat sa intre inapoi in rana.
 
Ca si in cazul altor traumatisme, este necesara administrarea unui calmant (antinevralgic, algocalmin etc.), pentru a reduce durerea.
 
Obiectivul principal al primului ajutor este imobilizarea fracturii pentru a preveni complicatiile si a alina durerea. Imobilizarea se realizeaza cu ajutorul atelelor confectionate special sau improvizate (bastoane, umbrele, bucati de scandura sau placaj, sipci etc.).
 
Transportarea accidentatului la spital urmeaza dupa imobilizarea fracturii. Pana atunci se va asigura supravegherea accidentatului, luandu-se masuri pentru perevenirea socului: acoperirea cu pleduri sau haine, administrarea de lichide si calmante pentru durere, daca victima este constienta.
 
Imobilizarea fracturii trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
 
Ca regula generala, orice imobilizare trebuie sa cuprinda doua articulatii (incheieturi): cea de deasupra si cea de dedesubtul focarului de fractura.
 
La membre, atelele se pun de o parte si de alta a focarului de fractura.
 
Atelele se invelesc in vata (sau alte materiale moi), pentru a nu leza pielea, a nu afecta circulatia sau a nu mari durerea.
 
Se va evita aplicarea atelelor pe locul unde osul vine in contact direct cu pielea (fata anterioara a gambei, de exemplu).
 
Acolo unde atela nu se poate mula exact pe regiunea imobilizata, golurile se umplu cu vata.
 
Se trage apoi o fasa in jurul atelelor si membrului fracturat, obtinand astfel o imobilizare provizorie. Trebuie sa se tina cont de faptul ca o fasa prea stransa afecteaza circulatia sangelui si accentueaza durerea.
 
Orice accentuare a durerii indica agravarea situatiei si necesita controlarea pozitiei membrelor, a bandajelor si nodurilor si a circulatiei sangelui la extremitati. Nodurile de la materialul utilizat pentru fixarea atelelor vor fi facute peste atela si nu pe zona descoperita, deoarece pot provoca compresiuni durereoase pe piele.
 
Cel putin doua persoane trebuie sa conlucreze la realizarea imobilizarii. Una ridica membrul fracturat cu o mana, in timp ce cu palma de la cealalta mana sprijina locul fracturii, iar cealalta persoana aplica atelele si trage fasa.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fracturavictima

Data aparitiei: 27 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce trebuie facut si ce nu in cazul unei fracturi Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]