Contractul de voluntariat

contract de voluntariatcontract civilprestari servicii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Problema
Salariata in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani (psiholog) poate participa impreuna cu un medic la prezentarea unor programe in scoala fara a fi remunerata ? Poate sau trebuie sa aiba un contract de voluntariat?

Solutia specialistului
De regula, prestarea unei activitati naste in sarcina beneficiarului prestatiei obligatia de remunerare a acesteia.

Odata ce in urma unui control al organelor fiscale sau celor din cadrul inspectiei muncii se constata ca persoana desfasoara activitati in beneficiul alteia, se poate interpreta ca persoana respectiva desfasoara o munca nedeclarata.

Asadar, in speta, in lipsa unui contract apreciez ca in privinta persoanei care desfasoara activitati in beneficiul alteia se poate aprecia in eventualitatea unui control ca desfasoara munca fara forme legale.
In ceea ce priveste desfasurarea activitatii de voluntariat, aceasta se realizeaza numai cu respectarea conditiilor stabilite de Legea 195/2001 a voluntariatului.

Astfel, Legea 195/2001 reglementeaza participarea persoanelor fizice la actiuni de voluntariat organizate de persoane juridice de drept public si de drept privat, fara scop lucrativ, in Romania astfel cum prevede art. 1 din aceasta lege.

Voluntariatul este activitatea de interes public (activitatea desfasurata in domenii cum sunt: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar si altele asemenea) desfasurata din proprie initiativa de orice persoana fizica, in folosul altora, fara a primi o contraprestatie materiala, in conformitate cu art. 2 lit. a) si b) din Legea 195/2001.

Art. 2 lit. c), d) si e) din aceasta lege defineste urmatorii termeni astfel:
c)organizatia gazda este persoana juridica de drept public sau persoana juridica de drept privat, fara scop
patrimonial, care administreaza activitatea de voluntariat. In raport cu natura activitatii desfasurate, complexitatea acesteia, riscurile pe care le implica, impactul produs, respectiv raspunderea pe care o implica, intre parti se poate incheia un contract de voluntariat;

d)contract de voluntariat este o conventie cu titlu gratuit, incheiata intre o persoana fizica, denumita voluntar, si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia prima persoana se obliga fata de a doua sa presteze o activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala;

e)beneficiarul voluntariatului este persoana fizica sau juridica in folosul careia se desfasoara activitatea de voluntariat. Organizatia gazda poate fi identica sau diferita de beneficiarul voluntariatului.

Din coroborarea lit. c) si e) intelegem ca organizatia gazda este deci persoana juridica de drept public sau persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, care administreaza activitatea de voluntariat si care poate fi identica cu beneficiarul voluntariatului.

Asadar, contractul de voluntariat se poate incheia intre persoana fizica (voluntarul) si o persoana juridica, denumita organizatie gazda, in temeiul careia voluntarul se obliga fata de persoana juridica sa desfasoare activitate de interes public fara a obtine o contraprestatie materiala.

Potrivit art. 8 alin. (1) din Legea 195/2001 , voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat in forma scrisa, sub sanctiunea nulitatii absolute, intre voluntar si organizatia gazda, in conditii de libertate contractuala a partilor si cu respectarea dispozitiilor prezentei legi.

Esential prin urmare este ca voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat in forma scrisa in care sa fie prevazuta excluderea oricarei contraprestatii materiale din partea beneficiarului activitatii, iar realitatea sa nu contrazica prevederile contractuale.

De o importanta deosebita sunt dispozitiile art. 6 din lege, care interzic incheierea unui astfel de contract in anumite conditii.

Astfel, art. 6 alin. (1) din Legea 195/2001 prevede ca este interzis sa se incheie contract de voluntariat in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective.

Alin. (2) din acelasi articol mentioneaza ca sunt lovite de nulitate absoluta contractele de voluntariat incheiate cu aplicarea dispozitiilor prezentei legi de persoanele juridice prevazute la art. 1, in scopul evitarii incheierii unui contract individual de munca sau, dupa caz, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros.

Totodata, alin. (3) prevede ca participarea ca voluntar nu poate substitui serviciul militar sau alte formule alternative care inlocuiesc serviciul militar si nu poate reprezenta un echivalent pentru un loc de munca remunerat.

Asadar, contractul de voluntariat nu se poate incheia in scopul de a evita incheierea unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective, fiind lovite de nulitate absoluta contractele de voluntariat incheiate in scopul evitarii incheierii unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros.

Prin urmare, chiar in conditiile incheierii unui contract de voluntariat, nu se poate garanta ca un astfel de contract nu poate fi declarat in urma verificarilor de catre organele de control competente ca o forma mascata a muncii fara formele legale de incheiere a unui contract de munca, a unui contract civil de prestari servicii etc.

Asadar, contractul de voluntariat poate fi incheiat daca partile nu urmaresc evitarea incheierii unui contract individual de munca, a unui contract civil de prestari de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestatiilor respective, ci desfasurarea unei activitati de interes public astfel cum este prevazuta de lege, fara a obtine o contraprestatie materiala.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de voluntariatcontract civilprestari servicii

Data aparitiei: 24 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Contractul de voluntariat Nota: 4.38 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]