Obtinere stimulent (procedura)

indemnizatie crestere copilconcediu de maternitate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
 
     O angajata a societatii noastre a nascut la data de 24.11.2004 si a beneficiat doar de concediul de 126 de zile pentru sarcina si lauzie, nesolicitand concediu pentru crestere copil in varsta de pana la 2 ani.

     Angajata a reluat lucrul in cadrul societatii la data de 01.04.2005 (contractul de munca a fost suspendat intre 08.11.2004 si 31.03.2005).

     Data angajarii in societate este 07.01.1998, fara nici o intrerupere.

     Beneficiaza angajata noastra de stimulentul de 300 lei RON? Daca da, cum se acorda aceasta? Cum se suporta? Daca nu, se mai poate intreprinde ceva, adica trebuie indeplinita vreo conditie, cum ar fi solicitarea concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani?
 
Raspuns:
 

     Potrivit art. 27 din Hotararea Guvernului nr. 1.825/2005 modificata si completata prin Hotararea Guvernului nr. 53/2006 beneficiaza de stimulent si persoanele care la data de 1 ianuarie 2006, realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, si care au fost indreptatite sa beneficieze de indemnizatie pentru crestere copil, reglementata de Legea nr. 19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare.

     Astfel, salariata dvs. trebuie sa completeze cererea si declaratia pe propria raspundere pentru acordarea stimulentului (anexa nr. 1 la normele metodologice) iar angajatorul trebuie sa-i elibereze o adeverinta din care sa reiasa ca obtine venituri profesionale supuse impozitului pe venit; potrivit art. 11 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 1.825/2005.

     Deoarece pentru persoanele beneficiare de indemnizatie lunara pentru cresterea copilului, care solicita dreptul la stimulent, se iau in considerare actele doveditoare depuse la solicitarea indemnizatiei, in cazul de fata salariata dvs. trebuie sa completeze dosarul ca si cum l-ar depune in vederea obtinerii indemnizatiei pentru cresterea copilului, diferenta consta in faptul ca bifeaza rubrica pentru "stimulent".

     Potrivit art. 15 alin. (1) cererea privind acordarea stimulentului se depune la primaria localitatii sau la primaria sectorului municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala are domiciliul sau resedinta persoana indreptatita sa beneficieze de acest drept.

    Stimulentul si indemnizatia pentru cresterea copilului nu se platesc de catre angajator, sunt drepturi asigurate de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei prin directiile sale teritoriale.

    Plata acestor drepturi se asigura lunar, prin mandat postal, la domiciliul persoanei indreptatile iar la cerere in cont personal deschis la o unitate bancara, (potrivit art. 20 din H.G. nr. 1.825/2005).

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie crestere copilconcediu de maternitate

Data aparitiei: 28 Aprilie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Obtinere stimulent (procedura) Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]