Decizia de concediere. Emitere. Preaviz. Inregistrare in REVISAL

RevisalpreavizconcediereCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Intrebare: O decizie de concediere, conform art. 65 alin. (1) se emite la inceputul preavizului de 20 de zile sau la sfarsit? Perioada preavizului este (01.11-2010-26.11.2010). Si in REVISAL cu ce data se opereaza?

Raspuns: Avand in vedere ca in perioada de preaviz, poate interveni o cauza de suspendare a contractului individual de munca este recomandat ca preavizul sa fie adus la cunostinta salariatului printr-un inscris separat, iar decizia de concediere sa fie emisa dupa expirarea termenului de preaviz.

Conform art. 76 alin. (1) din Codul muncii decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: motivele care determina concedierea, durata preavizului, criteriile de stabilire a ordinii de prioritate, conform art. 69 alin. (2) lit. d) numai in cazul concedierilor colective, lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

Desi Codul muncii mentioneaza ca termenul de preaviz trebuie precizat in cuprinsul deciziei de concediere, de fapt preavizul se acorda anterior concedierii, aceasta fiind de fapt finalitatea sa, de a informa salariatul de iminenta sa concediere si de a-i acorda o perioada de timp pentru a-si gasi un alt loc de munca. De aceea, in decizia de concediere se mentioneaza faptul ca s-a acordat salariatului termenul de preaviz si perioada acestuia, salariatul fiind anterior informat in scris in legatura cu data de la care incepe sa curga preavizul.

Codul muncii nu stabileste o procedura pentru situatia in care decizia de concediere este emisa anterior ca termenul de preaviz sa inceapa sa curga si pe parcursul acestui termen intervine o cauza de suspendare a lui.

Insa, o astfel de decizie este nula absolut intrucat prevederile art. 60 alin. (1) lit. a) din Codul muncii, stabilesc ca pe durata incapacitatii temporare de munca, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa. Asa fiind, pentru e evita anularea ei de catre instanta de judecata, angajatorul are posibilitatea sa revoce masura luata printr-o noua decizie constatand interventia cauzei de suspendare a preavizului. Ulterior, la expirarea termenului de preaviz se va emite o noua decizie de concediere.

Potrivit art. 252 alin. (3) din Legea nr. 53/203 - Codul muncii, decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.

In ceea ce priveste inregistrarea in REVISAL, potrivit dispozitiilor art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, asa cum a fost modificata prin H.G. nr. 37/2010, registrul se intocmeste in forma electronica si se completeaza in ordinea angajarii.
Astfel, data si temeiul incetarii contractului individual de munca se inregistreaza in registru la data incetarii contractului individual de munca.

Prin urmare data inregistrarii in REVISAL este ziua urmatoare a ultimei zile de preaviz.


Daca perioada de preaviz este cuprinsa intre 01.11.2010 si 26.11.2010, preavizul a fost comunicat in data de 29 octombrie si decizia de incetare a contractului individual de munca se emite in data de 29 noiembrie. Prin urmare tot in data de 29 noiembrie se inregistreaza incetarea CIM si in REVISAL.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
RevisalpreavizconcediereCodul muncii

Data aparitiei: 19 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Decizia de concediere. Emitere. Preaviz. Inregistrare in REVISAL Nota: 4.42 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]