Pauza de masa: cat este minimum din lege?

pauza de masacodul munciiprogram de lucu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Orice tip de activitate necesita si o perioada de pauza si relaxare, iar orice angajat trebuie sa stie ca acest lucru este stipulat si in Codul Muncii, avand deci acoperire legala. Dar cum se acorda aceste pauze si cat pot sa dureze in fiecare caz?
 
In primul rand, exista pauza de masa. Aceasta poate fi acordata salariatilor al caror program de lucru este mai mare de 6 ore si nu poate fi mai mica de 15 minute. Pauza de masa cu aceasta durata se include in programul de lucru si, prin urmare, nu duce la decalarea programului de lucru cu numarul de minute acordate ca repaus.
 
Pauza de masa poate fi insa si mai mare, fiecare companie fiind in masura sa decida prin Contractul Colectiv de Munca sau prin Regulamentul Intern durata acesteia si modalitatea concreta de acordare. Aceste pauze mai mari de 15 minute nu sunt incluse in durata zilnica normala a timpului petrecut la servici, cu exceptia dispozitiilor prevazute in Contractul Colectiv de Munca aplicabil si a celor din Regulamentul Intern.
 
Exista si o situatie speciala, cea a tinerilor de pana la 18 ani. In cazul acestora, pauza de masa este de cel putin 30 de minute si se acorda acelor salariati pentru care durata timpului de lucru este mai mare de 4 ore si jumatate.
 
In al doilea rand, si pauzele de repaus sunt reglementate prin Codul Muncii. Perioada de repaus este aceea in care nu este timp de munca. Repausul zilnic, la care au dreptul salariatii nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive intre doua zile de munca. Un caz aparte in ceea ce priveste repausul este munca in schimburi. Conform art. 135, alin. (2), in cazul acestui tip de munca repausul zilnic nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.
 
Repausul saptamanal se acorda in mod normal in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Insa, exista si situatii in care acesta ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, caz in care poate fi acordat si in alte zile stabilite prin Contractul Colectiv de Munca sau prin Regulamentul Intern. Salariatii vor beneficia in aceasta situatie de un spor la salariu, stabilit de asemenea prin Contractul Colectiv de Munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
 
Zilele de repaus saptamanal pot fi acordate si cumulat, in anumite situatii de exceptie, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizatia Inspectoratului Teritorial de Munca si acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pauza de masacodul munciiprogram de lucu

Data aparitiei: 17 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Pauza de masa: cat este minimum din lege? Nota: 3.5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]