Ce se intampla cu un salariat care are contractul suspendat in cazul transferului unitatii

contract suspendatconcediucontracte individuale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Art. 173 alin. (1) din Codul muncii dispune ca salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.

Conform alin. (2) al aceluiasi articol, drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. In acelasi sens sunt si prevederile art. 5 alin. (1) din Legea 67/2006 privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora potrivit carora drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului. Vor fi transferate si drepturile si obligatiile cedentului, care decurg din contractele individuale de munca a caror executare este suspendata, intrucat legea nu face distinctie dupa cum contractele sunt in curs de executare sau sunt suspendate. Prin exceptie, drepturile si obligatiile nu se transfera in cazul in care cedentul este subiectul procedurii de reorganizare judiciara sau faliment, potrivit legii.

Din punct de vedere al operatiunilor juridice care trebuie realizate pentru schimbarea angajatorului in baza transferului, legislatia este lacunara, iar opiniile exprimate in doctrina si practica - diferite.

In opinia noastra, transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa aceasta modificare a CIM intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor. Transferul drepturilor care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, are loc prin efectul legii independent de vointa cedentului sau a cesionarului.

Apreciem ca actele juridice necesare a fi intocmite pentru realizarea acestui transfer al salariatilor sunt actul juridic in baza caruia se realizeaza transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia care obligatoriu va contine si referiri cu privire la salariatii ce urmeaza a fi transferati catre noul angajator, notificarea reprezentantilor salariatilor (sindicat sau reprezentanti ai salariatilor) sau salariatilor asupra transferului in conformitate cu art. 12 din Legea nr. 67/2006.

Astfel, in cazul transferului, contractul individual de munca al salariatului societatii cedente nu inceteaza, ci va fi transferat societatii cesionare care devine noul angajator in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator care trebuie sa contina si mentiuni in privinta salariatilor transferati.

Prin urmare, apreciem ca drepturile si obligatiile privind salariatii la data transferului sunt transferate cesionarului in virtutea legii, fara incetarea contractelor individuale de munca de catre unitatea cedenta urmata de incheierea altora cu societatea cesionara.

In consecinta, vor fi transferate cesionarului si drepturile si obligatiile cedentului care decurg din contractele individuale de munca, inclusiv din contractele a caror executare este suspendata. Dupa incetarea suspendarii, contractele individuale de munca isi reiau cursul, salariatii avand obligatia de a presta activitate pentru noul angajator (cesionarul), iar acesta are obligatia de a le acorda toate drepturile stabilite de lege, de contractul individual de munca si de contractul colectiv de munca.

HG 500/2011 nu cuprinde dispozitii in ceea ce priveste inregistrarea in ReviSal a salariatilor in urma transferului colectiv si transmiterii datelor referitoare la acest aspect catre ITM. De asemenea, nici HG 161/2006, in perioada in care a fost in vigoare, nu a reglementat aceasta situatie.

In practica, intr-o asemenea situatie, inregistrarea si transmiterea ReviSal catre ITM se realizeaza de ambii angajatori (cedent si cesionar). Astfel, in practica, in ReviSal transferul salariatilor se inregistreaza de catre unitatea cedenta ca o incetarea a contractului individual de munca. In campul “temei incetare contract” va selecta “alt temei” – incetare conform art. 169 din Codul Muncii. De asemenea, in campul “explicatie temei incetare” se mentioneaza ca transferul este efectuat potrivit art. 173 din Codul muncii, republicat.

Unitatea cesionara va inregistra salariatii transferati ca noi salariati, inscriind in campul “data incepere activitate” data efectiva a transferului efectuat potrivit art. 173 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. In campul “alte detalii/informatii contract” angajatorul va face mentiuni privind transferul efectuat si actul juridic pe baza caruia s-a realizat transferul colectiv al salariatilor.

Asa cum se precizeaza in raspuns, aceasta inregistrare se utilizeaza in practica tocmai pentru ca aplicatia informatica a registrului de evidenta a salariatilor nu reglementeaza inregistrarea transferului salariatilor.

In raspunsul nostru am aratat ca din punct de vedere al operatiunilor juridice care trebuie realizate pentru schimbarea angajatorului in baza transferului, legislatia este lacunara, iar opiniile exprimate in doctrina si practica - diferite. De asemenea, avand in vedere aceasta lacuna a legii, am aratat ca opinia noastra este ca transferul colectiv presupune o modificare a contractului individual de munca cu privire la angajator si eventual a locului de munca, insa aceasta modificare a CIM intervine in puterea legii, la data transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acestora avand loc si transferul salariatilor. Transferul drepturilor care decurg din contractele individuale de munca si din contractul colectiv de munca aplicabil, existente la data transferului, are loc prin efectul legii, independent de vointa cedentului sau a cesionarului.

Mentionam ca si in opinia inspectoratelor teritoriale de munca in cazul transferului colectiv, drepturile si obligatiile privind salariatii la data transferului sunt transferate cesionarului in virtutea legii, fara incetarea contractelor individuale de munca de catre unitatea cedenta urmata de incheierea altora cu societatea cesionara intrucat nu exista temei de incetare a contractelor individuale de munca in acest caz.

Prin urmare, contractele individuale de munca nu inceteaza, ci vor fi transferate societatii cesionare care devine noul angajator in temeiul actului juridic privind transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator care trebuie sa contina si mentiuni in privinta salariatilor transferati.

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract suspendatconcediucontracte individuale

Data aparitiei: 11 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce se intampla cu un salariat care are contractul suspendat in cazul transferului unitatii Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]