Consultanta in afaceri | Manager

     eNews Legislatia Muncii

Descarca GRATUIT raportul special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Demisia: este Obligatorie folosirea art. 81 din Codul Muncii

Dupa republicare, art. 79 alin. (1) a devenit art. 81 alin. (1) Codului muncii.

 
Conform art. 55 lit. c) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti.
Cand incetarea CIM se produce ca urmare a vointei unilaterale a angajatorului vorbim de concediere, iar cand incetarea CIM se realizeaza ca urmare a vointei unilaterale a salariatului avem in vedere demisia.
 
Asadar, art. 55 lit. c) din Codul muncii , republicat, vizeaza atat concedierea, cat si demisia.
 
Art. 81 din Codul muncii , republicat, reglementeaza demisia, stabilind si trei temeiuri diferite pentru incetarea CIM prin demisie, respectiv art. 81 alin. (1) – demisia cu efectuarea preavizului, art. 81 alin. (7) – demisia cu renuntarea din partea angajatorului (total sau partial) la termenul de preaviz si art. 81 alin. (8) – demisia fara preaviz cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM.
 
Potrivit art. 81 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
 
Asadar, chiar daca demisia reprezinta incetarea CIM ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, incluzandu-se in situatiile vizate de legiuitor prin art. 55 lit. c), in schimb incetarea CIM in baza art. 55 lit. c) nu reprezinta numai incetarea prin demisie, ci si concedierea.
 
Pe cale de consecinta, pentru incetarea CIM in baza demisiei cu efectuarea preavizului de catre salariat se utilizeaza ca temei legal de incetare a CIM art. 81 alin. (1), nu art. 55 lit. c) din Codul muncii , republicat.
 
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 05 Octombrie 2011Votati pagina "Demisia: este Obligatorie folosirea art. 81 din Codul Muncii":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Ce Vechime In Munca Am Pana La Ora Actuala ?

Intrebare: Buna ziua, stimata doamna Ioana Popa Va rog sa ma lamuriti, intr-o problema de vechime in munca. Din 07.05.1990 am fost angajata cu CIM .In 01.05.2004 s-au facut restructurari si am intrat in somaj. In luna aprilie a expirat somajul si am achitat o cotizatie CAS la CNPAS pana la cand am nascut 11.12.2005. Dupa nasterea celui de al doi lea copil ( primul nascut - am beneficiat de indemnizatie crestere copil 1 an,din 11.05.1991-11.05.1992) am beneficiat de indemnizatie crestere copil pana la 2 ani ,de la 01.01.2006 pana la data de 11.12.2007.Din 11.12.2007 am inceput iar sa cotizez la CNPAS pana in luna ianuarie inclusiv 2011(aceasta a fost ultima luna de cotizare).Mentionez ca din 2008-2013 am urmat facultate si mastar la zi. Daca se poate sa mi spuneti si cum dovedesc studiile superioare la calcularea pensiei, si unde voi depune actele doveditoare (sunt luate in considerare, ca dovada, diplomele de licienta si de master)? Ce vechime am pana la ora actuala si cati ani am cotizat in total, sunt nelamurita cum se procedeaza cu studiile superioare. Cu respect si simpatie, Victoria Baluta

Raspuns: Buna ziua, Va multumesc mult , pentru raspunsul dumneavoastr. O zi buna ! Cu stima, Victoria B... citeste tot raspunsul aiciARTICOLE SIMILAREULTIMELE ARTICOLEReviste Gratuite
Reviste gratuite
Alerter
Alerter
Serviciu instant de informare
Top articole
Noutati
Codul Muncii pentru CONTABILI
» Detalii Click Aici «
Important: Manualul Expertului in Legislatia muncii
» Detalii Click Aici «
Nou! Cele 9 proceduri obligatorii in Resurse Umane
» Detalii Click Aici «
Harta completa a tuturor veniturilor platite de angajatori.Contributii si Impozite
» Detalii Click Aici «
384 de intrebari si raspunsuri vitale din Legislatia Muncii
» Detalii Click Aici «Club
Forum Legislatia Muncii
Intra in legatura cu experti si colegi
Vezi ultimele discutii

Din reteaua RS:
Info tva | Blogul Specialistului | Carti de afaceri | Campeanu.ro | Contabilitate si fiscalitate | Timp liber
Idei de afaceri | Librarie de afaceri | Libraria R&S | Management | Stiri juridice | Agricultura | AdSenseUtile
    Afaceri profitabile cu ferme     Codul fiscal     Declaratii fiscale     Legea Contabilitatii     Monitorul Oficial     Codul civil 2014     Codul penal 2014     Legislatie TVALegislatiaMuncii.ro poza

© 2006 - 2014 Rentrop & Straton. All rights reserved.
Privacy Policy | RSS RSS Flux RSS 2.0     Sitemap XML Sitemap XML     Autori     Termeni si conditii     Contact

SATI
Codul Muncii s-a schimbat!
Atentie la modificarile din REVISAL si Evaluarea Angajatilor aparute noua lege din 2014

Descarcati gratuit Raportul Special

"Modificari in Codul Muncii - noutati REVISAL si Evaluarea Angajatilor"

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii