Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Demisia: este Obligatorie folosirea art. 81 din Codul Muncii

Dupa republicarea Codului muncii , art. 79 alin. (1) a devenit art. 81 alin. (1).

 
Conform art. 55 lit. c) din Codul muncii , republicat, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti.
Cand incetarea CIM se produce ca urmare a vointei unilaterale a angajatorului vorbim de concediere iar cand incetarea CIM se realizeaza ca urmare a vointei unilaterale a salariatului avem in vedere demisia.
 
Asadar, art. 55 lit. c) din Codul muncii , republicat, vizeaza atat concedierea, cat si demisia.
 
Art. 81 din Codul muncii , republicat, reglementeaza demisia, stabilind si trei temeiuri diferite pentru incetarea CIM prin demisie, respectiv art. 81 alin. (1) †demisia cu efectuarea preavizului, art. 81 alin. (7) †demisia cu renuntarea din partea angajatorului (total sau partial) la termenul de preaviz si art. 81 alin. (8) †demisia fara preaviz cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin CIM.
 
Potrivit art. 81 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
 
Asadar, chiar daca demisia reprezinta incetarea CIM ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, incluzandu-se in situatiile vizate de legiuitor prin art. 55 lit. c), in schimb incetarea CIM in baza art. 55 lit. c) nu reprezinta numai incetarea prin demisie, ci si concedierea.
 
Pe cale de consecinta, pentru incetarea CIM in baza demisiei cu efectuarea preavizului de catre salariat se utilizeaza ca temei legal de incetare a CIM art. 81 alin. (1), nu art. 55 lit. c) din Codul muncii , republicat.
 
Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 05 Octombrie 2011

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Salariul In Functie De Pregatirea Profesionala

Intrebare: Buna ziua, este legal ca intr-o societate sa am salariul minim pe economie daca am studii superioare, insa nu sunt in domeniul postului pe care il ocup (am studii in administratie publica si ocup un post de inspector resurse umane), iar o colega ce este de profesie tehnolog in domeniul produselor alimentare si ocupa acest post in cadrul societatii are un salariu dublu fata de al meu? Astfel, as avea dreptul sa cer si eu un salariu mai mare chiar daca angajatorul se foloseste de motivul ca nu am calificare conform fisei postului? Stiu ca acest lucru depinde si de modul in care am negociat salariul insa in acest caz angajatorul a fost destul de rigid atunci cand m-am angajat (in urma cu 7 luni). Va multumesc!

Raspuns: Nu exista o prevedere legala care sa impuna acordarea unui salariu diferit pentru salariarul cu stud... citeste tot raspunsul aici
Trimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: va*****
  Buna Seara eu din Martie 2012 am fost obligat sa-mi scriu preaviz la ultimul loc de munca, m-a obligat angajatorul prin Inermediul sefului de echipa sau Manager Raion. Iar pe adeverinta de vechime imi scrie Desfacerea Contrctului de munca art. 811. Se mai poate face Reclamatie la Institutul Teritorial de Munca Bucuresti ITM sau la Judecatorie cat de mult m-ar costa. Am cum sa-mi cer despagubire? Din moment ce foarte greu se gaseste acum de munca. Toata lumea te tine mai mult in probe si restul numai sa stai temporar pe unde apuci. Sa auzi de locuri de munca unde nu-ti vine mai nimeni sa se angajeze. De ce peste tot exista nesiguranta unui loc de munca? Nimeni nu-ti acorda sanse mai multe... ... ??? ?1
Data adaugarii: 04-Dec-2012

Postat de: de*****
  in caz de demisie am dreptul la somaj ????
Data adaugarii: 09-Iul-2012

Postat de: da*****
  lucrez intr-o compamie multinationala , care de ceva timp ofera angajatilor pachete sociale pentru incetarea CIM. Acest pachet se acorda diferit , in functia de vechine. Am optat si eu pt acest pachet, dar cererea mea a ramas fara nici un raspuns. Au trecut 35 de zile calendaristice de la data depunerii. Asa ca, in urma unei noi oferte a pachetului social , am facut o noua cerere.Exista cadru legal prin care angajatorul imi poate refuza cerere de incetare a CIM si acordarea Pachetului social , in conditiile in care de Pachetul Social au beneficiat deja un nr. considerabil de colegi ?
Data adaugarii: 01-Iun-2012

Postat de: ba*****
  tore
Data adaugarii: 28-Mai-2012

Postat de: ma*****
  In urma comentariului dv. nu se distinge cum ramane cu art. 55 c. cand se foloseste el. pe cale de consecinta, inteleg ca el poate fi folosit la concediere.
Data adaugarii: 08-Oct-2011

Postat de: c.*****
  buna ziua am o intrebare , pot fi concediat pentru orice motiv vrea unul din cei 2 sefi ai mei , sau mi se forteaza mana ca sa imi dau demisia pentru un fapt care este de fapt altcineva de vina , pana la urma astept un raspuns , daca se vrea detalii le pot oferii.va multumesc, tiby
Data adaugarii: 06-Oct-2011Adauga acest articol in site-ul tau

ALTE ARTICOLE REFERITOARE LA demisie, cim, contract de munca, codul muncii, concediere:

ULTIMELE ARTICOLE REFERITOARE LA demisie, cim, contract de munca, codul muncii, concediere: