Lege pentru Modificarea varstei de pensionare anticipata

pensionare anticiptavarsta de pensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Parlamentul Romaniei va lua in discutie zilele viitoare o noua lege pentru modificarea varstei de pensionare. Este vorba despre o propunere facuta de senatorul PSD Trifon Belacurencu, care vrea sa scada varsta de pensionara anticipata pentru cei  care au strans deja anii necesari de munca.
 
"Prezenta propuneree legislativa are ca scop modificarea alin.(l) a I art.62 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul reglementarii intr-un mod echitabil a conditiilor de iesire la pensie.
 
Potrivit prevederilor articolului 62, alin. (1) pensia anticipata se acorda persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, dar cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
 
Aceasta formulare este total injusta pentru persoanele care din varii motive s-au angajat foarte devreme sau pentru cele care au au beneficial de categoriile de munca I si/sau II, dar care nu se incadreaza in conditiile prevazute de lege la articolul 158, alin. (1).
 
In aceste conditii persoanele care au indeplinit un stagiu de cotizare cu peste 8 ani mai mare decat stagiu complet de cotizare prevazut de lege, dar care nu se incadreaza in prevederile art. 158, alin. (1), nu au posibilitatea de a iesi la pensie anticipata.
 
Avand in vedere ca pensia anticipata se poate acord a doar persoanelor care au un stagiu de cotizare mai mare cu cel putin 8 ani fata de stagiul complet de cotizare, consider injusta obligatia ca persoana care solicita pensia anticipata sa aiba cu cel mult 5 ani mai putin decat varsta standard de pensionare.
 
Pentru exemplificarea unei situatii de acest gen va pot prezenta urmatoarea situatie generica. Stagiul complet de cotizare pentru o persoana oarecare presupunem ca este de 32 de ani. Persoana in cauza a lucrat in grupa I de munca 20 ani, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Astfel respectivei persoane i se adauga la stagiul efectiv de cotizare (in acest caz 32 de ani) perioada suplimentara la vechimea in munca, conform grupei I de munca (in acest caz, cate 6 luni pentru fiecare an lucrat In grupa I de munca).
 
In acest caz stagiul de cotizare total este de 42 de ani. Daca persoana in cauza a fost angajata la 22 de ani ar avea In acest moment 54 de ani si un stagiu de cotizare total de 42 de ani, dar nu ar putea solicita pensie anticipata, deoarece nu ar avea cu cel mult 5 ani mai putin decat varsta standard pentru pensionare.
Intr-o astfel de situatie consider nedrept ca persoana respectiva sa fie obligata sa munceasca inca 3-5 ani pentru a beneficia de pensia anticipata.
 
Tinand cont de motivele invocate mai sus consider ca eliminarea sintagmei „cu cel mult 5 ani inaintea Implinirii varstei standard de pensionare" de la alin. (1) a I articolului 62 este necesara si justa", se spune in Expunerea de Motive a legii.
 
Practic, noua lege isi propune sa modifice alineatul 1 al articolului 62 din legea 263/2010, care va arata astfel:
 
Art. 62, alin. (1) - Pensia anticipate se cuvine, inaintea implinirii varstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de eotizare cu cei putin 8 ani mai mare decat stagiul complet de eotizare prevazut de prezenta lege."
 
Este de urmarit daca aceasta lege sa va aproba. Deocamdata  fost trimisa pentru un punct de vedere al Guvernului Romaniei.
 
CLICK AICI PENTRU A URMARI TRASEUL LEGISLATIV AL PROIECTULUI DE LEGE
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensionare anticiptavarsta de pensionare

Data aparitiei: 04 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Lege pentru Modificarea varstei de pensionare anticipata Nota: 3.23 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]