Cat de motivati sunt tinerii intelectuali romani sa ramana in Tara?

joburientry-levelsalariul mediuoportunitati de angajare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Conform unei analize a site-ului HiPo.ro, salariile oferite absolventilor de facultate in Romania sunt la jumatate fata de cele din Polonia si Ungaria si aproximativ de 5 ori mai mici fata de cele din Germania ori Marea Britanie.

Cel mai mare numar de joburi pentru absolventii romani sunt adresate inginerilor, IT-istilor, vorbitorilor de limbi straine si specialistilor in finante-contabilitate.
Salariile pentru pozitiile entry-level se situeaza intre 300 si 600 de euro pe luna, in functie de tipul companiei si de domeniul de activitate.

In Ungaria, salariul mediu primit de un absolvent pe o pozitie entry-level incepe de la 670 de euro pe luna si poate ajunge la 1.000 de euro. Cele mai multe oferte de joburi se gasesc in IT, telecomunicatii, domeniul bancar si inginerie.

In Polonia, salariile pentru absolventi variaza intre 750 si 1.250 euro euro. Specializarile cautate in aceasta tara sunt telecomunicatiile, biotehnologia si managementul.

In Germania, salariile pentru entry-level variaza intre 2.000 si 3.000 de euro. Domeniile in care absolventii sunt cel mai bine platiti sunt telecomunicatiile si IT-ul, iar cele mai bune sanse pentru a accede la pozitii de top management sunt in economie, drept si inginerie.

In Franta, tinerii absolventi primesc minimum 1.900 de euro. Salariile pot sa ajunga si la 4.000 de euro lunar pentru anumite specializari. Domeniile in care exista cele mai numeroase oportunitati de angajare pentru absolventi: consultanta, domeniul bancar, retail si IT.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
joburientry-levelsalariul mediuoportunitati de angajare

Data aparitiei: 29 Septembrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cat de motivati sunt tinerii intelectuali romani sa ramana in Tara? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

5 sarcini ale managerilor pentru ca cei mai buni angajati sa ramana in echipa lorLa ce sunt atenti recrutorii cand nu privesc in CV?Goana dupa Google, Microsoft si Oracle: locul de munca ideal25 la suta dintre angajatori nu acorda majorari salariale in 2020. Ce planuri au firmele la nivel nationalSindrom burnout pe piata muncii?

ULTIMELE ARTICOLE

Salariile in domeniul IT pot ajunge pana la 4.000 euro, in Romania. De la ce suma pornesc?Un manager din Romania castiga de 10 ori mai mult decat un subalternPeste 30.000 de muncitori asiatici, pe teritoriul Romaniei. Criza fortei de munca continuaRata somajului in usoara CRESTERE, in luna septembrie 2019. Cati someri exista in Romania?Deficitul de forta de munca 2019. Productivitatea companiilor, afectata
Mai multe articole despre entry-level
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]